JUSS OG SAMFUNN

Sveriges Riksbank "hacket" av nordmann

High score-listen på dataspillet "StarGold" ble hacket i løpet av et par timer etter at digi.no skrev om saken. Nordmannen Espen Grimstad ligger nå solid forankret på toppen av listen, under aliaset "Hez_", og han kan skryte av å ha fått inflasjonen i Sverige ned i to prosent.

Pål Leveraas
14. apr. 1999 - 15:17

Det måtte jo en nordmann til for dét også.

digi.no skrev i morges om et inflasjonsspill - inkludert et internettmonster - som Sveriges Riksbank har lansert for å lære svenske ungdommer pengepolitikk. Noen timer etter publisering, fikk digi.no en email fra Espen Grimstad i Interaktiv Media i Oslo. Han skrev:

Stargold High Score: High score listen på Sveriges Riksbanks Stargold-spill, effektivt hacket av Hez_, en nordmann som fant ut en enkel måte å vinne spillet på. <i>Faksimile:  Sveriges Riksbank</i>
Stargold High Score: High score listen på Sveriges Riksbanks Stargold-spill, effektivt hacket av Hez_, en nordmann som fant ut en enkel måte å vinne spillet på. Faksimile:  Sveriges Riksbank

Viser til dagens artikkel "Internettmonster forklarer svensk inflasjon". Jeg fattet umiddelbart interesse for artikkelen da nettspill er et av utviklingsområdene til bedriften jeg arbeider i. Jeg lastet ned spillet fra riksbankens Stargold-sider og fant rimelig rakst en aldri så liten svakhet ved spillets oppbygging. Det viste seg at store deler av spillet er basert på "flate" tekst-filer, og derfor svært lett å endre. Blandt annet er det en smal sak å gjøre en endring slik at man alltid oppnår høyeste score. Dette krever svært liten teknisk innsikt, kun en tekst-editor alá MS wins Notepad og 3-4 min. For å bevise dette ligger jeg nå på 1. plass i toppscore-listen til Stargold, under aliaset Hez_.

Når det er så enkelt å oppnå en stabil kronekurs på to prosent, spørs det om ikke spillet kan virke mot sin hensikt :)

I tillegg ser jeg at Riksbanken har utlovet et stipend på kr. 500 pr. elev til den klassen som oppnår høyest score. Her snakker vi vel nå om den klassen med lavest moral...

Oppskriften er, i følge Espen Grimstad:

Åpne katalogen hvor Stargold er installert. I denne mappen ligger det en underkatalog ved navn "data" og i denne ligger det en lang rekke .txt-filer. Alle filer som begynner på bokstaven "e" (for eksempel e01_a.txt) inneholder tallverdier som skal få deg ut av kurs underveis i spillet, samt en tekstmelding. Det er linje nummer to som skal endres. Sett den til "0 0 0". Etter endringen kan ovennevnte fil se omtrent slik ut:

<--- fil start --->
#gameevent#
0 0 0
#
Gravitationsfält närmar sig, skeppet dras okontrollerat in mot centrum.
#
evbit09.bmp
#
Krig i oljeproducerandre länder leder til brist på olja, stigande oljepriser og svagare världskonjunktur.
Denne händelse leder til at inflation stiger.
<--- fil slutt --->

Nå forventer digi.no at minimum de hundre første plassene på high score listen består av aliaser for norrbaggar i morgen tidlig. Svenskene jo nå lære en gang for alle at penger er noe de ikke skjønner seg på.

Ikke engang sine egne pesetas ... ;-)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.