Sverre Munck: - Mye har skjedd på tre måneder

Styreformann i SOL Sverre C. Munck skal lede prosessen i Pan SOL videre etter at eierne torsdag vraket norske Kirsten C. Idebøen fra det nordiske morselskapet. - Mye har skjedd siden desember, både med markedet og med eierne, sier Schibsted-direktøren. Telia blir like stor eier som Schibsted etter børsnoteringen.

Styreformann i SOL Sverre C. Munck skal lede prosessen i Pan SOL videre etter at eierne torsdag vraket norske Kirsten C. Idebøen fra det nordiske morselskapet. - Mye har skjedd siden desember, både med markedet og med eierne, sier Schibsted-direktøren. Telia blir like stor eier som Schibsted etter børsnoteringen.

Det var den 1. desember i fjor at Schibsted bragte den overraskende meldingen om at et sjefsengasjement i norske SOL var ført til opprykk: Kirsten C. Idebøen hadde rykket helt til topps i det nordiske internettkonsernet som skulle børsnoteres i år 2000. Hun hadde fungert kun i ti måneder i engasjement som administrerende direktør av SOL Norge i steden for Kristin Skogen Lund.

Da Skogen Lund kom tilbake på jobb etter fødselspermisjon opplevde hun den merkelige situasjonen at vikaren var blitt hennes egen sjef.

Men det varte bare i to måneder.

For nesten på dagen tre måneder etter at Idebøen hadde fått tildelt den ansvarsfulle jobben, meldte Schibsted at hun plutselig ikke var aktuell lenger. Aftenposten hevder at hun er helt ute av SOL-systemet.

Og hovedgrunnen skal være at forutsetningene har endret seg underveis. I hvert fall nok til at eierne, Schibsted, Telenor og Telia, gir den nye konsernsjefen avskjed før hun har tilbragt ett eneste minutt i den nyopprettede sjefstillingen.

- Det er tre måneder siden Schibsted sendte melding om at Idebøen blir konsernsjef for Pan SOL. Mye har skjedd siden da, både med markedet og med eierne. Vi har ikke fått på plass tingene slik vi trodde. Det er en serie forhold og en samlet vurdering som har ført til denne avgjørelsen, sier konserndirektør Sverre C. Munck i Schibsted til digi.no.

Det er Schibsted med SOL ABs styreformann Munck i spissen som skal styre det videre løpet med å finne en erstatter. Han sier overfor digi.no at han foreløpig ikke har noen kandidater og at tidsperspektivet for børsnotering inkludert lederkabal er andre eller tredje kvartal i år.

Opprinnelig skulle holdingselskapet vært på plass 1. januar, men på grunn av uenigheten mellom den svenske parten og de to norske eierne i kjølvannet av sprekken i Telia/Telenor, har prosessen blir forsinket.

Og eierstrukturen kommer uansett til å endres.

Mens Schibsted før børsnotering kontrollerer 50 prosent og Telia 25 prosent, kommer styrkeforholdet etter notering til å bli at svensker og nordmenn blir jevnbyrdige på eiersiden med Telenor som en mindre tredje part.

Telias økende eiermakt kommer av at Schibsted og Telia helt nylig løste de siste problemene på veien mot nordisk børsnotering, inkludert en overdragelse av ti prosent av Schibsteds aksjer til Telia, aksjer som nordmennene opprinnelig hadde tilegnet seg for å bevare balansen mot et fusjonert 'Telianor'. En emisjon på 20 prosent rettet mot potensielle nye eiere vanner også ut de eksisterende tre eierne.

De to største eierne, Schibsted og Telia, kommer derfor til å sitte med rundt 30 prosent andel hver etter noteringen.

- Når børsnoteringen kommer på plass vil stillingen som administrerende direktør for SOL AB sannsynligvis sammenfalle med konsernsjefstillingen. Det er sannsynlig at SOL AB blir morselskapet, både fordi det skal noteres på Stockholmsbørsen, og fordi det er et svensk selskap, sier Munck.

Til toppen