JUSS OG SAMFUNN

– Svertekampanjen er personlig

Wikileaks-leder Julian Assange avviser at CIA står bak voldtektsanklagene.

8. sep. 2010 - 07:59

Stockholm (NTB): WikiLeaks-gründeren Julian Assange sier han ennå ikke er blitt innkalt til politiavhør, selv om han igjen etterforskes for voldtekt.

Assange snakket tirsdag ut om voldtektsanklagene i et intervju med den svenske TV-stasjonen TV4. Han er siktet for voldtekt og for seksuell trakassering av to kvinner i Sverige, men nekter for å ha gjort noe galt.

– Jeg har aldri gjort noe mot noens vilje i mitt privatliv, verken i Sverige eller andre steder. Slike anklager er helt enkelt løgn, sier han til TV4.

– Det finnes ingen ord, ingen handlinger, ingen voldsbruk som skulle kunne tolkes som voldtekt, fastholder han.

Ikke CIA
Assange har selv tidligere antydet at han har fått mektige fiender etter at nettstedet WikiLeaks publiserte 75.000 sider med hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan.

Men han avviser at han skal ha sagt at han tror CIA står bak voldtektsanklagene. I stedet antyder han at anklagene kan ha en personlig bakgrunn.

– Min tidligere uttalelse er tatt ut av sin sammenheng, sier han.

– Jeg har ikke nevnt CIA med ett ord. Jeg har ikke sagt at noen står bak dette. Jeg har kalt det en svertekampanje fordi det er falske påstander.

Rett før han ble anmeldt for voldtekt, søkte Assange om arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige.

– Bør trekke seg
Tirsdag ba WikiLeaks' talskvinne på Island, Birgitta Jonsdottir, om at Julian Assange må trekke seg midlertidig som talsperson for WikiLeaks så lenge etterforskningen av ham pågår.

Jonsdottir mener det kan være belastende for nettstedets omdømme at dens fremste talsperson etterforskes for voldtekt og seksuell trakassering (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.