RESULTATERFINANS

Sviktende omsetning i Sun

Resten av markedet øker, men Sun klarer ikke å rette opp salgsfallet.

14. jan. 2005 - 08:09

Sun la fram tall for desemberkvartalet i går. Sammenliknet med samme kvartal i fjor falt omsetningen 1,6 prosent til 2,84 milliarder dollar. Analytikerne hadde ventet 2,93 milliarder dollar. Resultatet var så vidt positivt: 19 millioner dollar, tilsvarende 0,01 dollar per aksje. I fjor gikk desemberkvartalet 125 millioner dollar i minus.

Aksjemarkedet reagerte med å sende Sun-kursen ned 4,8 prosent. Aksjen har falt jevnt siden nyttår.

Maskinvareomsetningen falt med 4 prosent, selv om tallet på leverte enheter økte med 16 prosent. Det skyldes økt salg av x86-servere, det vil si maskiner drevet av Intel Xeon eller AMD Opteron fram for Suns egne prosessorer, et segment der Sun profilerer seg som absolutt lavprisleverandør.

En rapport fra analytiker Toni Sacconaghi hos Sanford Bernstein har sivet ut til amerikanske medier. Han peker på at hvis man justerer Suns omsetning for fallende dollar, har den reelt sett falt med 4,5 prosent, i en periode da det totale markedet har økt med rundt 10 prosent.

Sacconaghi mener Sun leverte 13.002 Xeon-servere de første ni månedene i 2004, og 10.556 Opteron-servere. 65 prosent av disse x86-serverne ble levert med Linux framfor Suns eget operativsystem Solaris. For Opteron-serverne var Linux-andelen hele 73 prosent. Forholdet mellom Solaris og Linux kan endres når Solaris 10 kommer i slutten av januar.

Suns satsing på programvare har ikke gitt særlig uttelling ennå. Tallet på nye abonnementer på Java Enterprise System (JES) var 129.000 i junikvartalet, 42.000 i septemberkvartalet, og 73.000 i desemberkvartalet. Til sammen har Sun solgt 418.000 JES-abonnementer. Sun-president Jonathan Schwartz sa da tallene for desemberkvartalet ble lagt fram at selskapet vurdere å tilby JES etter nye betingelser, slik at bedrifter kan kjøpe systemet for bestemte avdelinger. Etter dagens ordning fastsettes abonnementsprisen utelukkende ut fra det samlede tallet på ansatte i bedriften.

Sun-sjef Scott McNealy poengterte at Sun starter 2005 med en god finansiell og teknologisk situasjon. Han mener etterspørselen er stabil, marginene er i ferd med å bedres og kostnadsstrukturen er «fantastisk mye bedre».

Sun har rundt 7,5 milliarder dollar i likvider. McNealy sier pengene vil bli brukt til blant annet oppkjøp, og til å subsidiere den nye prismodellen med rater per ansatt, per CPU-time og per gigabyte-uke.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.