Sviktet da det gjaldt

Facebook-notering ble for mye for teknologibørs.

Sviktet da det gjaldt
En rekke interesserte stilte seg opp foran Nasdaq-børsen i New York fredag. Årsaken var selvsagt børsnoteringen av Facebook. Men tekniske problemer på Nasdaq-børsen førte til at handelen ble utsatt med en halvtime. Nå må teknologibørsen tåle mye kritikk for at teknologien sviktet dem. Bilde: Scott Eells/Bloomberg/All Over Press

Fredag gikk Facebook på børs i det som kanskje er den mest omtalte børsnoteringen på flere år. Hele verden fulgte med i spenning da aksjene i selskapet, med en verdi på svimlende 104 milliarder dollar, for første gang kunne handles.

Men den første transaksjonen kom ikke samtidig med at handelen på teknologibørsen Nasdaq åpnet fredag ettermiddag norsk tid. Handelen i Facebook-aksjer ble utsatt i en halvtime etter at man oppdaget en feil i systemet. Det melder Wall Street Journal.

Voldsom handel

Bare den første timen etter at handelen kom i gang byttet mer enn 200 millioner Facebook-aksjer eier. Totalt ble det omsatt mer enn 570 millioner Facebook-aksjer denne dagen. Før handelen åpnet i aksjen var det mulig for investorer å plassere sine ordrer i systemet, men man oppdaget raskt at det ikke var mulig å endre verken pris eller størrelse på ordren. Derfor besluttet Nasdaq, kort tid før åpningen, å utsette handelen med fem minutt.

Dette er ikke uvanlig, melder Wall Street Journal, når det gjelder handelsåpning av nye selskap på børsene. Men da de fem minuttene gikk uten at det skjedde noe begynte panikken å bre seg. En rekke investorer kastet seg rundt for å kansellere eller endre på sine ordrer, og den enorme interessen gjorde at man ikke klarte å igangsette handelen.

Tapte penger

Ifølge Wall Street Journal rammet feilen handelen i til sammen 30 millioner Facebook-aksjer. Meglere og tradere som plasserte sine ordrer om kjøp eller salg av aksjen fikk ikke vite hvordan handelen hadde gått før det hadde gått femti minutt ut i ordinær handelsdag. Dette førte til at aktører i markedet som skulle selge seg ut av aksjene straks det var åpnet for handel, ikke fikk gjennomført ordren og dermed tapte penger.

Kursen til Facebook steg nemlig kraftig i starten av handelen for så å falle tilbake til omtrent samme kurs hvor selskapet hadde solgt ut aksjer før noteringen, 38 dollar per aksje. En rekke investorer hevder at de har tapt penger på børsproblemene, og vil ha kompensasjon fra Nasdaq.

Flere stiller nå spørsmål ved Nasdaqs evne til å gjennomføre sin hovedfunksjon, nemlig sørge for at aksjene til unge selskaper blir tilgjengelige for allmennheten og dermed finansiere virksomheter. Det er alvorlig ettersom det er knallhard kamp mellom de ulike børsene for å lokke til seg de mest spennende selskapene.

Støttekjøp

Som digi.no meldte fredag kveld ble ikke børsnoteringen av Facebook den festen som var forventet. Når et selskap går på børs pleier aksjen å stige til et høyere nivå enn prisen investorene betalte for å være med i forkant av børsnoteringen betalte. Ettersom interessen for Facebook-aksjer var svært stor ventet mange at dette også skulle skje fredag.

Men i forkant av noteringen valgte tilretteleggerne av børsnoteringen, med den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley i spissen, å øke prisen per aksje og mengden aksjer som skulle selges.

For å holde børskursen fredag på det samme nivået som emisjonskursen, 38 dollar per aksje, måtte også tilretteleggerne inn for å støttekjøpe.

Hvordan aksjekursen vil gå når handelen starter mandag blir spennende. Ifølge Wall Street Journal har de store bankene ingen planer om å fortsette støttekjøpene.

    Les også:

Les mer om: