JUSS OG SAMFUNN

Svindlere bruker norske ungdommer til å flytte penger utenlands

Rekrutteres via sosiale medier.

Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands.
Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
16. juli 2021 - 12:15

Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands.

Ungdommene blir kontaktet via Facebook med spørsmål om de vil ha sommerjobb, skriver NRK.

Metoden blir brukt for å komme seg forbi et filter bankene har som kan fange opp en god del svindelforsøk som blir gjort mot norske personer eller bedrifter.

De svindlede pengene blir først overført til norske kontonumre, tilhørende norske ungdommer. De viderefører så pengene i forskjellige rater til utenlandske kontoer.

– På den måten ser svindelen troverdig ut, for det overføres til et norsk kontonummer, sier kommunikasjonsdirektør Thor Christian Haugland i SR-Bank til NRK.

Han understreker at ungdommene som blir involvert, kan bli straffeforfulgt.

– Vi har levert inn flere rapporter på dette til Økokrim og sperrer kontoene umiddelbart. Men vi klarer heldigvis å stanse de fleste transaksjonene. Mange observante bedrifter og organisasjoner tar de telefonkontrollene de skal og finner dermed ut at det er et forsøk på svindel, sier han.

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag
Les også

Store dataproblemer under VGS-eksamen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.