Svindlere misbruker YouTube

Svindlere misbruker YouTube

YouTube sliter med svindlere som jukser med seertall, og som lurer brukerne over på infiserte nettsider.

Svindlere har begynt å lure YouTube for å tjene penger, hevder en sikkerhetsanalytiker.

Ved hjelp av automatiserte distribuerte systemer blåser de opp visningstallene for egne videoer, og stemmer de frem som interessante. Dermed dukker de opp på listen over mest viste videoer, noe som igjen resulterer i at de blir sett av flere. Det hele kan minne mye om spam-epost.

- YouTube er offeret i denne saken, ettersom videoer som ikke er verken gode eller interessante ender opp på listene over "Most Viewed" og "Top Rated". Det gir besøkende et dårlig inntrykk av nettstedet, og det får deg også til å lure på hva denne typen nettsteder egentlig gjør for å hindre at det skjer, sier Ben Edelman, assisterende professor ved Harvard Business School, til InfoWorld.com.

Den "falske" automatisk genererte trafikken, kan svindlerne kjøpe fra selskaper som Buyhitscheap.com og lignende selskaper. Ifølge Infoworld bruker de blant annet infiserte nettlesere som settes til automatisk oppdatering på sidene med kundenes videoer på YouTube.

Problemet hadde kanskje ikke vært så stort, hadde det ikke vært for at det ikke stopper der. Disse svindlerne bruker også systemet til å lure brukerne over på nettsider de ikke bør besøke.

- Ved første øyekast kan det se ut som at de bare prøver å få sin egen video på topp for å oppnå reklameeffekt, men det er like sannsynlig at det de egentlig prøver på er å lure folk til å besøke deres nettsider med ondsinnet kode, sier Edelman, til InfoWorld.com.

Google på sin side, har mye erfaring med problemstillingen fra sitt annonsesystem Google Adsense, og de hevder å ha kontroll på problemet.

    Les også:

- Vi jobber kontinuerlig med å beskytte statistikken på YouTube og nylig oppdaterte video seertall, slik at det nå er veldig vanskelig å jukse seg til gode seertall, sier en talsmann for Google til Infoworld.com.

Helt bra er det imidlertid ikke, noe som kommer klart frem når Google beskriver hvordan de håndterer problemstillingen. Det er en stor andel manuelt arbeid.

- Når vi oppdager at noen har jukset for å komme til topps, fjerner vi videoen eller kanalen. Vi jobber kontinuerlig med å oppdatere vårt produkt slik at seertallene er relle og for å hindre at våre brukere blir utsatt for ondsinnet programvare, sier Googles talsmann til Infoworld.com.

Problemet til YouTube, og dermed Google, er at dette er et problem de raskt må få kontroll på. YouTube ble en av internetts mest besøkte nettsteder på rekordtid, men hvis de ikke får bukt med problemet kan brukerne også forsvinne på rekordtid.

- For tiden dreier YouTube og andre lignende nettsteder seg om å bygge et publikum for noe, men over de nærmeste årene vil disse nettstedene dele mer og mer av inntektene fra annonsørene med innholdsprodusentene. Det vil skape større insentiver for å jukse med tallene. Problemene er foreløpig ikke større enn at selskapene bak disse nettstedene kan håndtere det manuelt, men hvis de ikke klarer å utvikle teknologibaserte løsninger så vil det ødelegge for dem, sier Joe Laszlo, analytiker i analyseselskapet Jupiter Research, til InfoWorld.com.

Til toppen