FORBRUKERTEKNOLOGI

Svindyr Microsoft Origami klar for salg

Samsungs Q1 er den første maskinen basert på Microsoft nye mini-design. Den er dyr og har dårlig batteritid.

Samsung er den første leverandøren som er klar til levering av Microsofts Origami, en miniatyr Tablet PC for forbrukermarkedet.

Salget starter neste uke i USA gjennom nettbutikken til elektronikkjeden Best Buy. Maskinen vil være tilgjengelig i hyllene på butikkene til sommeren.

Samsungs minitablet Q1 har en syv tommers skjerm, innebygd Bluetooth og trådløs kommunikasjon. Den bruker en Intel Celeron prosessor som kjører på 900 megahertz og har 512 megabyte minne. Batteriet forventes å vare i opptil tre og en halv time.

Prisen på dette nye leketøyet er 1 099 dollar. Til den prisen vil kanskje mange vurdere den til å være litt i dyreste laget, men analytikere og leverandører tror at dette markedet vil ta av etter hvert.

Markedsanalyseselskapet In-Stat tror det vil bli solgt 7,8 millioner slike enheter innen 2011, noe Intel synes at høres veldig lite ut.

– Vi tror på et marked der det selges 100 millioner enheter årlig, sier direktør Gadi Singer i Intel til News.com.

Analytikerne er mer skeptiske. De tror vi må vente noen generasjoner før denne typen mobile enheter tar av, men det er ikke Samsung enig i.

– Q1 er klar for den typiske PC-brukeren, sier H.S. Kim, direktør for Samsungs Computer System divisjon til News.com.

Han får ikke støtte for det synet hos analytikerne.

– De første brukerne av Q1 vil nok være brukere med spesialiserte behov, som for eksempel helsepersonell som har brukt større tablet PC-er, men som synes de er både for store og for dyre, sier Tim Bajarin, analytiker hos Creative Strategies til News.com.

Han tror ikke at forbrukere vil være villig til å betale 1 099 dollar. Produsentene må klare å senke prisen til mellom 500 og 700 dollar først, mener Bajarin.

– Den er for dyr for forbrukerne og for forbrukerorientert for kommersielt bruk, sier IDC-analytiker Richard Shim til News.com.

Kostnader og batteriets begrensede levetid er de største utfordringene for produktet.

– Det er mange vanskelige utfordringer, men de er alle teknisk og fysisk løsbare. Vi er begeistret for Q1 som det første steget. Man kan ikke bare ta Windows og plugge det inn i en mikro-PC og så være ferdig med det, sier Bill Mitchell direktør i Microsoft på en pressevisning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.