JUSS OG SAMFUNN

Svindyre nye toppdomener

Bare det å søke koster flesk.

I går ble det klart at ICANN åpner for en historisk endring i håndteringen av domenesystemet på Internett.

Det som tidligere var en eksklusiv klubb med 22 generiske toppnivådomener (gTLD), inkludert .com, .net, og .org, samt ytterligere rundt 250 landspesifike toppdomener som vår egen .no, åpnes nå på vidt gap.

Heretter skal nær et hvilket som helst ord, uansett skriftspråk, kunne benyttes som toppdomene. Dermed er det duket for nettadresser av typen .microsoft, .statoil, .الجزيرة, .中华人民共和国, .norge eller hva det måtte være.

I likhet med søknader om ordinære domener må vedkommende virksomhet eller person som søker kunne begrunne at det er rimelig at nettopp de har rett på navnet.

Men i tillegg vil det koste flesk å søke. ICANN forlanger nemlig 185.000 dollar, tilsvarende drøyt en million norske kroner, bare for å behandle søknaden.

Hvis søknaden blir avvist får du ikke pengene tilbake, ifølge Eweek.com.

Etter eventuell godkjennelse vil det dessuten koste ytterligere 25.000 dollar i en årlig avgift, for å opprettholde toppnivådomenet.

Det oppgis at disse avgiftene skal dekke utgiftene ICANN får med å vedlikeholde domenesystemet, samt leie inn nødvendig juridisk ekspertise for å håndtere søknadene, men også til eventuelle rettstvister som kan oppstå i kjølvannet av tildelingene.

Videre skal den skyhøye prisen virke avskrekkende på domenehaier, som ellers antas å ville registrere navn som bryter med andres registrerte varemerker.

Søkere vil måtte regne med at søknadsprosessen tar rundt ni måneder, ifølge ICANNs retningslinjer for søknader til deres nye gTLD-regime.

Det vil være mulig å søke om nye gTLD-er i perioden 12. januar 2012 til 12. april 2012. ICANN ser for seg at det vil komme flere hundre nye gTLD-er innen 2013.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.