Svinedyr norsk mobiltelefon

Den norske Magcom-telefonen koster 8.000 kroner. Det er dyrt, tatt manglene i betraktning.

I formiddag lanserte Magcom den første norske mobiltelefonen siden NMT/GSM-mobilprodusenten Simonsen la ned tidlig på 90-tallet. Mesteparten av de tekniske spesifikasjonene var kjent på forhånd, men prisen hadde Magcom klart å holde for seg selv. Og det med gode grunner.

Med en pris på 8.000 kroner forblir telefonen et produkt for de spesielt interesserte, selv om telefonen gir deg en kombinert telefon og enkel lommemaskin av typen Palm. Det er dyrt sammenlignet med PDA-modeller fra Nokia, Ericsson og Motorola som koster 5-6000 kroner.

Magcom-telefonen har to store fordeler. Du kan bruke alle funksjoner på telefonen med en hånd, for eksempel når du går og bærer en veske i hånden. Dette er ikke mulig med blant annet Ericssons R380. Magcom-telefonen gir dessuten svært lav stråling, hodet ditt er skjermet av telefonens magnesium-chassis.

Magcom understreker selv at telefonen er et nisjeprodukt - de som bare skal ringe har allerede skaffet seg telefon. Men den første telefonen til Magcom sliter med en del store mangler som blir vanskelig å svelge når man ser på prislappen.

Manglene på telefonen kan deles i to grupper: Overføringsfart og innhold.

Magcom har satset på Internett-bruk og har tatt spranget helt ut. Telefonen fungerer som en ekte Internett-maskin når du surfer: Den har egen IP-adresse og FTP-kommunikasjon for overføring av filer.

Der andre telefoner bare kan lese WAP/WML-sider, kan Magcom lese vanlige Internett-sider med sin store og høyoppløselige skjerm. Telefonen støtter HTML 4.0 sier Magcom, men dette er en sannhet med modifikasjoner: Magcoms telefon kan ikke vise bilder, Internett-sider med rammer eller Java-elementer.

Henter du for eksempel opp en Internett-side som digitoday.no, dukker menyelementene som ligger på venstre side på en PC-skjerm opp først. Det blir mye scrolling, og teksten dukker opp med mye skilletegn og luft. (Se bilde til høyre)

I praksis virker det dermed som at innholdsleverandører må lage en enklere WML/HTML-side for Magcom-telefoner, noe en del nettsider har gjort. Men iveren etter å lage slike sider uten reklamebannere blir mindre.

Når Magcom har satset så mye på Internett-bruk, er det et problem at telefonen ikke gir høyere fart enn 9600 bits i sekundet. Telefonen har ikke GPRS eller 14.400-overføring.

Du kan lese mer om Magcom-telefonen på selskapets hjemmeside..

Til toppen