Svinedyrt å bygge 4G

Det vil ta årevis før mobilselskapene tjener på utbyggingen, ifølge Capgemini.

Svinedyrt å bygge 4G
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Det vil ta årevis før mobilselskapene tjener på utbyggingen, ifølge Capgemini.

Mobiloperatørenes 4G-race er i full gang. Milliarder ruller ut av selskapene, men det vil ta svært lang tid før dette gir avkastning.

Det går frem i en stor markedsanalyse fra Capgemini, som ser nærmere på forretningsmulighetene for 4G i en storby på størrelse med Stockholm.

Telenor og Tele2 kunngjorde denne uken at de sammen skal bygge 4G, neste generasjons mobilnettverk i Sverige, som blir et av verdens første land med mobilt høyhastighetsnett som dekker hele befolkningen.

Netcom lanserte tidligere i år planer om å bygge eget 4G-nett i Oslo innen 2010, men har etter det digi.no erfarer ennå ikke mottatt en eneste forsendelse med utstyr til 4G-utbyggingen fra sine leverandører.

Ifølge analysen vil mobiloperatørene få det svært tøft med å tjene på investeringene.

Selv i de mest fordelaktige scenariene Capgemini har sett for seg vil det ikke være mulig å tjene penger på 4G før tidligst i 2015, skriver Idg.se.

En viktig årsak er det store kostnadene forbundet med fiberkablene som kreves for å takle 4G-nettets overføringskapasitet.

Operatørene regner med at 4G-nettene vil gi mobilt internett med hastigheter som er 10-15 ganger raskere enn i dag, og forventer opp mot 150 Mbit/sekundet i storbyene.

- 4G krever fiber ut til hver basestasjon, i motsetning til 3G der basestasjonene for det meste går på billige mikrobølger, sier telekom-sjef Roger Eriksson i Capgemini til det svenske nettstedet.

Analysene til Capgemini lover ikke godt for en tilsvarende satsing her til lands. Hvis det blir tøft å tjene penger på 4G i en storby som Stockholm, blir det ikke enklere i mindre norske byer.

Telenor har foreløpig ikke tidfestet når de vil satse på utbygging av 4G i Norge, og har uttalt at de inntil videre vil arbeide med utviklingen av turbo 3G-nettet, men har uttalt at 4G sannsynligvis er en realitet her til lands innen 2011.

Det svenske mobilselskapet Tre (3) som skal bygge 3G-nett i Norge sier at de ikke vil kaste seg over LTE-teknologien (Long Term Evolution) som benyttes til 4G.

    Les også:

Til toppen