BEDRIFTSTEKNOLOGI

SVT: Heller dårlig svensk enn Telenor

Hadde Sveriges Television (SVT) valgt Telenors satellitter til å distribuere sin nye tv-kanal for utenlandssvensker, ville kanalen alt vært på lufta. I stedet velger SVT en svensk satellitt som ikke bare er forsinket, men som også dekker en mindre del av Europa.

Frode Eriksen
21. aug. 1997 - 14:25

Bak det hele ligger en gammel norsk-svensk strid om hvilken av de to landenes satellittposisjoner, en grad vest (norsk) eller fem grader øst (svensk) som skal være den viktigste nordiske satellittposisjonen.

Satellitten Sirius 2.
Satellitten Sirius 2.

- Vi har tilbudt tv-sjefen Sam Nilsson gratis distribusjon, men SVT styres i stedet av nasjonale hensyn, sier Magne Torsdalen i Telenor Satellite Services til den svenske avisen Dagens Industri.

SVT Europa er alt fire måneder forsinket, fordi oppskytningen av Nordiska Satelittaksjebolaget (NSAB) sin satellitt Sirius 2 skjer i oktober i stedet for i juli.

Torsdalen mener at Telenors tilbud er mye bedre enn NSAB sitt. Telenors tilbud om parallell distribusjon ble heller ikke akseptert. Telenor har inngått en rekke andre distribusjonsavtaler og ønsket seg SVT Europa for å komplettere tilbudet til nordiske borgere i Europa.

Informasjonssjef i Telenor Satellite Services, Grete Nykkelmo sier til digi.no at tv-tilbudet til Europa sendes over Intelsat, som har absolutt best dekning av de nordiske satellittene.

Informasjonssjef i Sveriges Television, Jan-Olof Gurinder, sier til Dagens Industri at selskapet har funnet den beste løsningen for seerne, men vil ikke si noe om forhandlingene med Telenor og NSAB.

Gurinder avviser derimot ikke at valget av NSAB som distributør kan føre til at færre svensker får tilgang til SVT Europa. - Vi vil ikke bidra til Telenors monopol, sier han og avslører dermed årsaken til situasjonen; den heftige konkurransen mellom det halvstatlige NSAB og Telenor på satellittdistribusjon av kringkasting i Norden.

Telenor har foreløpig overtaket etter at satellitten Thor II ble skutt opp i mai og tatt i bruk i sommer. Svenskenes NSAB kan imidlertid ta igjen det tapte når satellitten Sirius 2, en gigant på 32 transpondere, blir skutt opp av en europeisk Ariane bærerakett fra Kourou i Fransk Guiana den 10. oktober.

Også svensker i Europa reagerer på satellittvalget som gjør at mange ikke får sett SVT Europa. Flere insititusjoner i Brussel har henvendt seg til svenske myndigheter med ønsket om at kanalen også distribueres over Telenors satellitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.