RESULTATERFINANS

Sybase langt verre enn ventet

Den allmenne nedadgående tendensen hos de store programvareselskapene - unntatt Microsoft - slår spesielt kraftig ut hos Sybase, viser de nyeste kvartalstallene.

Eirik Rossen
24. apr. 1998 - 12:23

Tallene var langt verre enn det børsanalytikerne hadde forventet. First Calls estimatsamling tydet på et tap på 8,8 millioner dollar. Kvartalet fram til 31. mars ga i stedet et driftstap på 29,6 millioner dollar, med en omsetning på 206,8 millioner dollar. I samme kvartal i fjor tapte Sybase 6,16 millioner dollar med en omsetning på 232,2 millioner dollar, ifølge nye tall korrigert for tidligere feilrapportering fra virksomheten i Japan. Omsetningsnedgangen er hele 11 prosent.

Regnskapet viser ellers at restruktureringsutgifter på 51,6 millioner dollar kommer i tillegg til driftstapet på 29,6 millioner, slik at det samlede underskuddet når 81,2 millioner dollar. I februar hadde selskapet antydet restruktureringsutgifter på 70 millioner dollar.

Toppleder i Sybase, John Chen, karakteriserer resultatet som skuffende. Han varsler tiltak for å restrukturere selskapet. Han ønsker også å videreføre arbeidet som har pågått i kvartalet, for å fokusere mer på felter som gir bedre marginer, blant annet datavarehus, mobile brukere og Internett. Han varslet ellers at Sybase, i likhet med erkefienden Oracle, vil søke å utvide engasjementet innen tjenester og konsulentvirksomhet. Geografisk sett ble Nord-Amerika identifisert som det svakeste området.

Sybase har et produkt for mobile brukere, kalt Adaptive Server Anywhere, som selskapet mener er helt enestående og uten reell utfordrer i markedet. En spesiell avtale med Microsoft sikrer sambandet mellom denne tjeneren og ethvert kommunikasjonsapparat basert på Windows CE.

På datavarehussiden har Sybase nylig kjøpt selskapet Intellidex Systems, for å få tak i spesiell metadata-teknologi.

I år vil ytterligere 40 millioner dollar brukes til å redusere staben og effektivisere driften. Tiltakene forventes å gi en kostnadsreduksjon på 100 millioner dollar. Lykkes dette, kan selskapet gå i pluss i løpet av året.

Sybases andre fremtredende leder, Mitchell Kertzman, har tidligere sagt at salg av programvare kan reduseres de nærmeste årene som følge av år 2000-problemer og økonomisk usikkerhet i Asia.

Resultatene ble kunngjort onsdag kveld etter børsens stengetid. Da børsen åpnet igjen torsdag morgen hadde aksjekursen falt fra 10,375 til 9,125. I løpet av torsdagen falt kursen ytterligere til 8,3125. For fire år siden lå kursen rundt 50. I oktober i fjor var den fortsatt over 20. Bunnivået kom i januar med en notering på 6,875.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.