RESULTATERFINANS

Sybase langt verre enn ventet

Den allmenne nedadgående tendensen hos de store programvareselskapene - unntatt Microsoft - slår spesielt kraftig ut hos Sybase, viser de nyeste kvartalstallene.

Tallene var langt verre enn det børsanalytikerne hadde forventet. First Calls estimatsamling tydet på et tap på 8,8 millioner dollar. Kvartalet fram til 31. mars ga i stedet et driftstap på 29,6 millioner dollar, med en omsetning på 206,8 millioner dollar. I samme kvartal i fjor tapte Sybase 6,16 millioner dollar med en omsetning på 232,2 millioner dollar, ifølge nye tall korrigert for tidligere feilrapportering fra virksomheten i Japan. Omsetningsnedgangen er hele 11 prosent.

Regnskapet viser ellers at restruktureringsutgifter på 51,6 millioner dollar kommer i tillegg til driftstapet på 29,6 millioner, slik at det samlede underskuddet når 81,2 millioner dollar. I februar hadde selskapet antydet restruktureringsutgifter på 70 millioner dollar.

Toppleder i Sybase, John Chen, karakteriserer resultatet som skuffende. Han varsler tiltak for å restrukturere selskapet. Han ønsker også å videreføre arbeidet som har pågått i kvartalet, for å fokusere mer på felter som gir bedre marginer, blant annet datavarehus, mobile brukere og Internett. Han varslet ellers at Sybase, i likhet med erkefienden Oracle, vil søke å utvide engasjementet innen tjenester og konsulentvirksomhet. Geografisk sett ble Nord-Amerika identifisert som det svakeste området.

Sybase har et produkt for mobile brukere, kalt Adaptive Server Anywhere, som selskapet mener er helt enestående og uten reell utfordrer i markedet. En spesiell avtale med Microsoft sikrer sambandet mellom denne tjeneren og ethvert kommunikasjonsapparat basert på Windows CE.

På datavarehussiden har Sybase nylig kjøpt selskapet Intellidex Systems, for å få tak i spesiell metadata-teknologi.

I år vil ytterligere 40 millioner dollar brukes til å redusere staben og effektivisere driften. Tiltakene forventes å gi en kostnadsreduksjon på 100 millioner dollar. Lykkes dette, kan selskapet gå i pluss i løpet av året.

Sybases andre fremtredende leder, Mitchell Kertzman, har tidligere sagt at salg av programvare kan reduseres de nærmeste årene som følge av år 2000-problemer og økonomisk usikkerhet i Asia.

Resultatene ble kunngjort onsdag kveld etter børsens stengetid. Da børsen åpnet igjen torsdag morgen hadde aksjekursen falt fra 10,375 til 9,125. I løpet av torsdagen falt kursen ytterligere til 8,3125. For fire år siden lå kursen rundt 50. I oktober i fjor var den fortsatt over 20. Bunnivået kom i januar med en notering på 6,875.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.