KARRIERE

– Syke arbeidskår hos Amazon

BBC avdekket «menneskelige roboter» med skjult kamera.

Nettgiganten Amazon har 8 enorme varelagre bare i Storbritannia. Bildet viser et anlegg i Bedfordshire. En undersøkende BBC-reportasje hevder det foregår rovdrift på de ansatte som plukker varene.
Nettgiganten Amazon har 8 enorme varelagre bare i Storbritannia. Bildet viser et anlegg i Bedfordshire. En undersøkende BBC-reportasje hevder det foregår rovdrift på de ansatte som plukker varene. Bilde: Rex/All Over Press
25. nov. 2013 - 13:28

Selv julenissens magiske alver vil ha store problemer med å holde tempoet til den hardtarbeidende staben hos Amazon.com.

BBC retter i dag et kritisk søkelys på arbeidsforholdene hos IT-giganten, nærmere bestemt varelagrene til verdens største nettbutikk.

Bare i Storbritannia er mer enn 20.000 mennesker, hvorav 3/4 midlertidige ansatte ved åtte enorme distribusjonssentre, engasjert for å ta unna den økte pågangen før jul.

Nærmest mekanisk sørger de for at pakkene med papirbøker, elektronikk, DVD-plater og alt det andre Amazon.com selger, flyter raskest mulig til kundene.

Utstyrt med skjult kamera tok BBCs journalist Adam Littler (23) seg hyre som vareplukker. Slik dokumenterte han at ansatte i snitt må ekspedere pakker hvert 33. sekund – og tilbakelegge nærmere 20 kilometer til beins i løpet av et nattskift på 10 timer og 30 minutter.

Den digre hallen på 75.000 m2 har tilsynelatende ikke et automatisert robot-system for plukking av varer, slik for eksempel norske Komplett.no har tatt i bruk.

I stedet må staben opptre som «menneskelige roboter», for en omregnet timelønn på mellom 64 og 81 kroner, alt ettersom hvilken tid på døgnet de jobber, hvis vi skal tro BBC.

«En håndterminal fortalte ham hvilke varer han skulle plukke. Den tildelte et visst antall sekunder for å finne hvert produkt og telte ned. Skanneren begynte å pipe hvis han gjorde en feil» skriver kringkasteren.

En professor og stress-ekspert som ble forelagt opptakene hevder overfor BBC at forholdene er egnet til å påføre medarbeiderne økt risiko for «mental sykdom og somatiske (fysiske) lidelser».

Amazon avviser selv kritikken, blant annet ved å vise til at inspeksjoner utført av myndighetene, samt av en uavhengig oppnevnt ekspert, ikke har reist noen slike bekymringer.

Bildet viser den undersøkende journalisten Katy Pearson fra Lady Magazine på reportasjetur i en av Amazons gigantiske distribusjonssentre nord for London i november i fjor. <i>Bilde: Jonathan Hordle/Rex/All Over Press</i>
Bildet viser den undersøkende journalisten Katy Pearson fra Lady Magazine på reportasjetur i en av Amazons gigantiske distribusjonssentre nord for London i november i fjor. Bilde: Jonathan Hordle/Rex/All Over Press

At de ansatte har strevsomme økter er hevet over tvil. Senest ved juletider i fjor skrev en annen britisk journalist, Katy Pearson, at Amazons vareplukkere måtte vandre opp til 2,4 mil i løpet av et åtte timers skift.

– Arbeidstempoet er ufattelig. En CD pakkes inn på fire sekunder. Et helt vedlikeholdsteam sørger for at transportbåndene aldri står stille. Med dette tempoet er nok nissens alver snart arbeidsløse, konkluderte Pearson.

IT-giganten

Amazon.com ble etablert i 1995 og vokste seg raskt til å bli verdens desidert største varehandel på nett.

For å håndtere massene bygget de ut sin egen fleksible IT-infrastruktur, som måtte tåle den økte pågangen i julehandelen.

Dette ga en stor overkapasitet resten av året. Nettopp det dannet grunnlaget for ideen om utleie av ledig serverkapasitet til andre, og etableringen av skytjenestene som Amazon senere er blitt kjent for. Les også intervjuet vårt med nordmannen som sørget for vesentlige bidrag til denne delen av virksomheten.

Amazon står også bak e-bokleseren Kindle og verdens største distribusjonskanal for elektroniske bøker. I nyere tid har de også utfordret PC-produsentene med egne nettbrett med tilhørende app-butikk og digital innholdsdistribusjon, basert på en Android-avgrening.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.