Sykehus tar i bruk googlebrille

Legene kan identifisere pasienten og få epikrise i sanntid.

Sykehus tar i bruk googlebrille
Doktor Steve Horng ved Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston demonstrerer skanningen av QR-kode via googlebrillen. Bilde: John Halamka

Harvard-sykehuset Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA er begeistret for mulighetene Googles teknologibrille gir dem.

De har utviklet en prototyp som lar legene identifisere pasienten bare ved å glane på en unik QR-kode hengt opp på veggen ved hver sengepost.

Epikrisen kommer opp i sanntid rett på brilleskjermen. Det gjør også eventuelle røntgenbilder, testresultater og andre data om vedkommende. Samtidig har legen hendene frie til å undersøke eller behandle pasienten.

I realiteten dreier det seg om en modifisert eller hacket utgave av Google Glass koblet mot sykehusets digitale journalsystem.

Helseopplysninger er av natur svært følsomme. Løsningen skal være utviklet slik at ingen data flyter utenfor sykehusets egen brannmur.

– Vi erstattet alle programvarekomponenter i enheten, slik at ingen data sendes til Googles servere, skriver doktor John Halamka som også er IT-sjef ved sykehuset i et blogginnlegg.

Modifiseringene de har gjort av brillen fremstår som ganske betydelige. Det omfatter blant annet ekstra batterikapasitet, økt signalstyrke for WiFi-samband, paring av enheten mot iPhone, og muligheten for å scrolle skjermbilder ved å tilte hodet bakover, noe man normalt gjør på Google Glass ved å stryke med fingeren på den berøringsfølsomme brillearmen/innfatningen.

Foruten å utstyre brillen med egen programvare og grensesnitt har de også utviklet mulighet for å ta diktat som kan deles med kolleger i sanntid.

Etter en vellykket pilot de siste tre månedene, er de nå klare til å utvide ordningen til alle legene ved Harvard-sykehuset som ønsker det.

IT-sjefen skriver om noen av erfaringene så langt.

– Pasientene har latt seg fascinere av Glass, og ingen har uttrykk bekymring. I Boston bor det mange teknologikyndige og noen av pasientene har stilt detaljerte spørsmål om teknologien. Så var får første pilot gjort med de orange Google Glass-brillene, som er omtrent like diskrete som en neonfarget jegervest, vanskelig å ikke oppdage.

Det gjelder også det øvrige personalet, bemerker doktor Halamka, som skriver at de reagerte blandet. – De var både nysgjerrige og skeptiske. De som prøvde brillene lot seg straks imponere, skriver han.

Beth Israel Deaconess Medical Center er slett ikke det eneste sykehuset som har begynt å ta i bruk Google Glass i pasientbehandlingen. Det har blant annet Rhode Island Hospital også gjort. De mener nyvinningen er egnet til telemedisin, noe de beskriver nærmere i et videoinnslag som Providence Journal har publisert på Youtube:

Google Glass er enn så lenge ikke formelt lansert, og det er ikke kjent når produktet blir klart for de store massene. Google har til nå solgt en prototyp for 1.500 dollar til spesielt interesserte. Innen lansering og masseproduksjon er det ventet at prisen vil falle markant.

Få også med deg videoinnslaget digi.no laget da Google Norge for første gang demonstrerte enheten for norsk presse.

    Les også: