Sykle TV-en i gang og bli slank

Dagens overraskelse: En fersk undersøkelse har vist at (hold deg fast) hvis du må sykle for å holde TV-en i gang, så ser du mindre på TV. I tillegg hjelper det mot fedme.

Dagens overraskelse: En fersk undersøkelse har vist at (hold deg fast) hvis du må sykle for å holde TV-en i gang, så ser du mindre på TV. I tillegg hjelper det mot fedme.

Og vi som trodde det var en stående vits at det satt små koreanere og tråkket som gale inne i Samsungen.

En ergometersykkel koblet til TV-apparatet gjør at sofa-sitterne ikke lenger bare kan dumpe ned foran sitt favorittprogram. Hvis de vil se på TV, må de tråkke.

TV-sykkelen er idéen til fedmeforsker David Allison ved St. Luke's-Roosevelt sykehuset i New York. - Jeg er ikke så naiv at jeg tror verdens fedme- og overvektproblemer blir løst ved å koble TV-apparater til sykler, sier han til BBC News.

Allison legger til at forskningsresulteter har vist at TV-sykkelen har hjulpet ungdom til raskere fettforbrenning og oppmuntret til mindre TV-titting. - De fleste vestlige land opplever et stadig økende antall overvektige mennesker, og det viser seg at overvektige barn som oftest blir overvektige som voksne, sier han.

Ifølge US National Institutes of Health er omtrent 55 prosent av voksne amerikanere, og mer enn 13 prosent av barn mellom seks og 17 år, overvektige. En av hovedårsakene til dette er mangel på fysisk aktivitet. Hvis barn ser mye på TV går dette på bekostning av mer aktiv lek. Ifølge BBC News mener 68 prosent av de spurte i en undersøkelse at dagens unge er sofa-sittere.

Professor Allison sier at det ikke hjelper med organisert treningsopplegg fordi det er vanskelig å få barna med på det. Forskerne prøver nå ut hjemme-baserte triks for å få barn til å røre på seg.

I dette eksperimentet var TV-syklene programmert til kun å vise bilder på skjermen når pedalene var i bevegelse. En datamaskin målte også hvor mange timer det ble sett på TV.

Seks overvektige TV-seere mellom åtte og tolv år ble gitt TV-sykler i ti uker, og fire ble gitt ergometersykler og vanlige TV-apparater. Ingen tvang barna til å tråkke eller gå ned i vekt. Allison sa bare: For å få TV'n til å virke må du tråkke på pedalene. Ha det!

De fire barna som så på TV liggende i sofaen, så 20 timer i uka, og syklet bare åtte minutter. De seks TV-sykkel barna både så på TV og syklet en time i uka.

Allison legger imidlertid til at TV-sykkel barna ikke tråkket mens de så på TV sammen med resten av familien. Uansett; de syklende barna avsluttet eksperimentet med to prosent mindre fett på kroppen.

Professor Allison har enda en idé for å bekjempe fettet; nemlig å montere myntinnkast i heisene for å få folk til å gå trappene i stedet.

Til toppen