PERSONLIGTEKNOLOGI

Syltynn og fleksibel skjerm fra Sony

Sony viste denne uken fram en bøybar OLED-skjerm på tykkelse med et barberblad. Se den her.

Elektronikkbransjen forsøker stadig å lage komponenter som tar mindre plass, slik at elektroniske enheter for sluttbrukerne kan lages mer kompakte eller kan utstyres med mer funksjonalitet innenfor den samme plassen.

En del av dette arbeidet går ut på å gjøre skjermene til blant annet mobiltelefoner og mediespillere så tynne som mulig.

Sony viste denne uken fram en 2,5 tommer stor skjerm som bare er 0,3 millimeter tykk. Den er fleksibel og skal enkelt kunne bøyes ved hjelp av håndkraft.

Skjermen skal kunne vise over 16 millioner forskjellige farger og har en oppløsning på 120 x 160 piksler. Den har en lysstyrke på mer enn 100 cd/m2 og et kontrastforhold som skal være bedre enn 1000:1.

Skjermen er laget ved å kombinere organiske tynnfilm-transistorer (TFT) med OLED-teknologi (Organic Light-Emitting Diode).

- I framtiden kan den foldes rundt en lyktestolpe eller håndleddet til en person. Den vil til og med kunne brukes som et klesplagg eller som tapet, sier Chisato Kitsukawa, talsmann for Sony, til Associated Press.

Det gjenstår fortsatt noen utfordringer knyttet til teknologien, inkludert å gjøre skjermene større, mer slitesterke og billigere å lage.

- Det å lage en fleksibel skjerm med en slik bildekvalitet er banebrytende, sier Tatsuo Mori, professsor ved Universitetet i Nagoya, til Associated Press.

- Du kan slippe den og den vil ikke gå i stykker fordi den er tynn som papir.

Også andre teknologiselskaper forsker på fleksible skjermer, men Sony mener at selskapets bruk av OLED-teknologien gir dem et forsprang når det gjelder bildekvalitet. Det gjør skjermene mer egnet for blant annet video.

Selve panelet til den nye skjermen veier 1,5 gram. Da er elektronikken ikke inkludert.

Et opptak fra japansk TV hvor skjermen blir demonstrert, kan sees nedenfor.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.