UTVIKLING

Symbian^3 har blitt friprog

Nå kan hele kildekode til mobil-operativsystemet lastes ned.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. feb. 2010 - 12:51

Symbian Foundation kunngjorde i går at stiftelsen har fullført arbeidet med å gjøre Symbian-plattformen til åpen kildekode. Symbian er stadig det mest brukte operativsystemet for smartmobiler og har blitt levert med mer enn 330 millioner enheter de siste ti årene.

Symbian OS var opprinnelig lukket programvare som ble gitt ut av selskapet Symbian. Nokia kjøpte ut de øvrige eierne i 2008 og kunngjorde da målet om å gjøre plattformen til åpen kildekode innen midten av 2010.

Stiftelsen ønsker også åpenhet rundt andre områder enn kildekoden. Dette inkluderer det videre veikartet og kommende funksjonalitet fram til og med 2011. Alle som ønsker det skal kunne påvirke i hvilken retning plattformen nå vil bevege seg.

Symbian består i dag av over hundre pakker med kildekode som nå kan lastes ned fra denne siden. De er gitt ut med blant annet Eclipse Public License.

Pakkene og utviklerverktøyene som nå er tilgjengelige, er kompatible med Symbian^3, den nyeste utgaven av plattformen. Denne ventes å bli funksjonsferdig i løpet av det inneværende kvartalet.

- Nå har tiden kommet for at utviklere fra åpen kildekodefellesskapet å utnytte Symbians enorme utbredelse, slik at den kan bidra til å gjøre deres egen frie programvare til en suksess. For første gang kan alle bidra til utviklingen av verdens største mobilplattform, sier Knut Yrvin, community manager for Qt, i dette blogginnlegget.

Den neste versjonen av plattformen, Symbian ^4, skal baseres på rammeverket Qt, som ble skapt av norske Trolltech, som nå eies av Nokia.

- Det er titusenvis av Qt-baserte applikasjoner som nå kan porteres til Symbian, sier Yrvin.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.