- Symbian i ferd med å dø

Utviklere dømmer Nokias mobile plattform hardt.

- Symbian i ferd med å dø

Utviklere dømmer Nokias mobile plattform hardt.

Nokia er fortsatt kongene på haugen med rimeligere mobiltelefoner. Men i toppsegmentet utfordres den finske teknologigiganten kraftig.

Symbian er fortsatt det det mest populære operativsystemet på smartmobiler, men møter motbør i konkurransen med iPhone, Android og Windows Mobile.

Om lag halve dette markedet tilhører i dag Symbian. Men markedsandelen vil synke fra snaut 50 prosent til 39 prosent innen år 2012, ifølge analyseselskapet Gartner.

Det er et dramatisk fall, men likevel nok til fortsatt å lede an. Likevel hevder flere at Nokias mobilplattform Symbian synger på siste verset.

- Utdatert

Utviklere og analytikere slakter operativsystemet i en ringerunde som ComputerSweden har utført:

- Symbian er en utdatert plattform, sier analyseselskapet CCS Insight.

- Dyr utviklingsplattform

- Det tar seks ganger å lang tid å utvikle noe til Symbian, som til andre OS. For utviklere henger de langt etter, sier sjefen for programvarehuset The Institution.

- Nokia vil forsatt kjempe for Symbian, men Symbian er i ferd med å dø ut, sier teknologisjef og ekspert på mobile plattformer Aaron Ardiri i Appear Networks.

Symbian Foundation får skylden for den dystre spådommen fra sistnevnte. Nokia opprettet stiftelsen i fjor sommer, etter å ha kjøpt alle Symbian-aksjene for 400 millioner dollar. Hensikten var å videreutvikle operativsystemet som fri programvare.

- Problemet er at Symbian Foundation ikke er åpne for ideer utenfra. De tar ikke til seg innovasjonen som kreves fra de nye plattformene, hevder Ardiri.

Kostnadene ved å utvikle til Symbian er tidligere trukket frem av det norske IT-selskapet Aspiro, kjent for sitt Wimp-prosjekt og samarbeid med Platekompaniet og Telenor.

- Det er vesentlig dyrere å utvikle til Symbian sammenlignet med andre plattformer, sa teknisk sjef Per Einar Dybvik i Aspiro til digi.no i høst.

- Forbikjørt

Også Opera Software, som kanskje er det programvarehuset som har satset bredest blant mobile operativsystemer, er kritiske til Symbian.

- Det er ingen tvil om at Symbian har seilt akterut i forhold til de andre aktørene, som iPhone, BlackBerry og Android, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Opera Software til digi.no.

- Nå har de en tung utfordring med å videreutvikle brukeropplevelsen, og de vet det selv.

Selv er Tor Odland likevel sikker på at Symbian kommer til å være til stede i veldig mange år fremover. Opera kommer ikke til å gi opp Symbian.

- Opera Software er av den oppfatning at Nokia er et veldig smart selskap, som har gjort det fantastisk bra i mange år. Vi kommer til å fortsette å lage nettleser til Symbian.

Nokia medgir at konkurransen med andre smartmobiler har blitt tøffere i intervjuet med ComputerSweden, men avfeier samtidig kritikken.

    Les også:

Til toppen