– Symbian legges ned

Nokia stopper snart leveransene.

– Symbian legges ned
Den oppsiktsvekkende kameramobilen Nokia 808 PureView er etter alt å dømme den siste som leveres med et Symbian-basert operativsystem. Bilde: digi.no

Mobiloperativsystemet Symbians 15 år gamle historie tar snart slutt. Financial Times skriver at Nokia skal slutte å produsere Symbian-baserte smartmobiler i løpet av denne sommeren, uten å vise til noen spesifikk kilde.

Så sent som i tredje kvartal av 2010 var Symbian verdens mest populære operativsystem for smartmobiler med 36 prosent markedsandel, men kvartalet etter føk Android forbi. Kort tid etter kom Nokia-sjef Stephen Elop med sin uttalelse om at Nokia stod på en brennende plattform og om Symbians manglende konkurranseevne og om treghet i utviklingen av Meego-mobiler. Dette var opptakten til avtalen med Microsoft, som ble kjent noen få dager senere.

EPOC

Symbian stammer egentlig fra EPOC, et operativsystem for PDA-er som ble laget av Psion allerede på slutten av 1980-tallet. I 1998 ble Symbian Ltd etablert, som et samarbeidsprosjekt mellom Psion og mobilleverandørene Ericsson, Motorola og Nokia. Den egentlig sjette versjonen av EPOC var den første som ble kalt for Symbian OS.

Senere ble Symbian OS også tatt i bruk av selskaper som Fujitsu, LG, Samsung og Sharp. I mange tilfeller ble det på toppen av Symbian kjørt egne programvareplattformer som S60 og UIQ.

I 2007 kom Apple med iPhone. Om det var dette som gjorde at de fleste mobilleverandørene rundt dette tidspunktet mistet interessen for Symbian, er uklart, men i desember 2008 kjøpte hele Symbian, for senere å gjøre det til åpen kildekode innenfor Symbian Foundation. Men da hadde et annet åpen kildekode-produkt, Android, allerede vekket interessen til stort sett alle andre enn Nokia og Apple. I 2010 sluttet Nokia å offentliggjøre kildekoden til Symbian.

Belle

Sommeren 2011 ble utviklingen av Symbian overført til Accenture. Desember samme år sluttet Nokia å bruke Symbian-navnet. Symbian-utgaven Belle ble i stedet kalt for Nokia Belle. Dette er fortsatt den nyeste versjonen av Symbian, selv om Accenture skal vedlikeholde den i alle fall fram til 2016.

Den nyeste, Symbian-baserte mobilen er Nokia 808 PureView, som ble avduket i februar 2012. og kom i salg noen måneder senere.

Ifølge Financial Times leverte Nokia omtrent en halv million Symbian-baserte mobiltelefoner i årets første kvartal. Det finnes fortsatt en viss etterspørsel etter Symbian-mobiler i noen land. Det er ikke ventet at Nokia vil kunngjøre den endelige produksjonsstoppen, siden det fortsatt vil være telefoner på lager med behov for å bli solgt.

Selv om Nokia nå satser mest på Windows Phone i smartmobiler, har selskapet det siste året begynt å kalle dets Series 40-baserte Asha-modeller for smartmobiler. Nokia solgte i årets første kvartal nesten like mange Asha-telefoner som det solgte Windows Phone-baserte Lumia-telefoner.

    Les også: