Symbian mister markedsandeler

Stadig flere smarttelefoner leveres med andre operativsystemer enn Symbian OS.

Stadig flere smarttelefoner leveres med andre operativsystemer enn Symbian OS.

Ifølge en kommende rapport fra ABI Research, er Symbian i ferd med å miste noe av dominansen selskapet har hatt innen markedet for operativsystemer til smarttelefoner.

Fortsatt er Symbian OS ledende, men stadig flere smarttelefoner er utstyrt med Windows Mobile i stedet. Philip Solis, senioranalytiker i ABI Research, forventer også at Palms nye brukergrensesnitt basert på Linux vil ta andeler fra Symbian, i tillegg til de mange mer nisjepregede Linux-løsningene som allerede eksisterer. Foreløpig er Linux mest tatt i bruk av store, asiatiske leverandører, men slike telefoner selges knapt nok andre steder i verden.

Solis mener hver av de tre operativsystemplattformene har både fordeler og ulemper.

- Symbian er markedsleder, det er lett å bygge applikasjoner til det og det har et stort utviklermiljø, noe som er kritisk for at et operativsystem skal lykkes. Hvis det har en ulempe, må det være at det først og fremst finnes i Nokias håndsett og at fokus først og fremst er på de GSM-intensive markedene.

    Les også:

Solis mener Windows Mobile har en fordel av å være rettet mot enterprise-markedet og at det lett kan knyttes til Exchange Server. Ulempen er at Microsoft liker å kontrollere så mye som mulig av sluttbrukeropplevelsen, noe som motarbeider operatørenes ønsker, for også disse ønsker å kunne skreddersy brukergrensesnittet fullt ut.

Linux anser Solis som en slags joker. De klareste fordelene er at det er virkelig fleksibelt å skreddersy, samt at det er billig.

Til toppen