Symbian skal pensjonere S60

Vil fornye hele smarttelefon-plattformen.

Symbian skal pensjonere S60

Vil fornye hele smarttelefon-plattformen.

Nokia kjøpte i fjor alle aksjene i Symbian og gjorde selskapet om til en stiftelse som skal gi ut mobilplattformen Symbian OS som åpen kildekode. Siden den tid har Symbian jobbet med å finne seg selv. Samtidig har Symbian OS tapt markedsandeler til plattformer som iPhone, Blackberry og Android. Andelen er i dag likevel på nærmere 50 prosent, selv om tallet var så høyt som 70 prosent så sent som i 2007.

I et intervju med News.com forteller David Wood i Symbian Foundation om stiftelsens planer framover. En sentral del av planen er å utvide staben kraftig, spesielt ved stiftelsens avdeling i Silicon Valley.

- Vi har 72 ansatte i dag og har til hensikt å vokse til noe færre enn 200, forteller Wood.

Blant disse vil de aller fleste jobbe med brukerstøtte.

- Vi vil ikke ha programvareingeniører som utfører programmering her, bare integrasjon, validering og verifisering, forteller Wood. Som et åpen kildekodeprosjekt er det meningen at eksterne aktører skal komme med bidrag til koden. Foreløpig gjøres det aller meste av Nokia, men Wood håper andelen som kommer fra andre aktører vil komme opp i 50 prosent i løpet av kanskje tre år.

Symbian vil nå pensjonere dagens S60 brukergrensesnitt med et nytt produkt som kalles Direct UI. Dette er nå tilgjengelig i Symbians laboratorium og vil ifølge Wood bli levert med Symbian release 4 ved utgangen av neste år.

Ifølge Wood skal brukerne blant annet kunne kontrollere mobilen ved bevege hånden over skjermen, uten å berøre den. Det er ikke utenkelig at dette vil baseres på en løsning fra EyeSight, som digi.no skrev om i april.

I motsetning til blant annet Apple og Google, planlegger ikke Symbian å opprette en egen markedsplass hvor utviklere enkelt kan selge og distribuere sin programvare til brukerne av Symbian-baserte mobiler.

- Det vil ikke bli en enkelt butikk for alle typer enheter som kjører Symbian-programvare fordi noen operatører og noen produsenter ønsker å ha sine egne butikker, forteller Wood. Nokia er blant disse og åpnet nylig sin Ovi Store.

- Den verste ulempen er at utviklere må forhandle med mange forskjellige butikker. Så vi kommer til å tilby en felles publiseringsrute slik at applikasjoner som tilfredsstiller visse kriterier automatisk vil bli tilgjengelig fra enhver av disse applikasjonsbutikkene, sier Wood.

Wood lover også at det vil komme bedre utviklingsverktøy til Symbian, som ifølge News.com har en kildekode som består av 40 millioner linjer, fordelt på 450 000 filer.

Symbian åpnet denne uken et utviklernettsted hvor utviklere kan registrere seg og få tilgang til relevante ressurser.

    Les også:

Til toppen