BEDRIFTSTEKNOLOGI

Symbian stenger nettsidene

Fjerner den åpne kildekoden fra Internett.

Symbian Foundation stenger nettsidene den 17. desember 2010.
Symbian Foundation stenger nettsidene den 17. desember 2010.
29. nov. 2010 - 08:36

For to år siden kjøpte Nokia ut alle aksjene i Symbian og gjorde selskapet om til en stiftelse. Samtidig ble Symbian OS gjort til åpen kildekode. Fra februar 2010 ble koden tilgjengelig for nedlasting.

Ved å spille ut friprog-kortet håpet man å seire i mobilkampen mot iPhone og Android. Slik gikk det ikke. Android og iPhone har siden styrket seg, og Nokia har besluttet å satse på alternativet Meego i sine mest avanserte mobiltelefoner fremover.

I helgen kom meldingen om at Symbian Foundation legger ned nettsidene sine. Samtidig fjernes kildekoden fra nettet.

De som ønsker en kopi av kildekoden bør innen 17. desember kjenne sin besøkelsestid. Da er det kroken på døra for enkel tilgang til kildekoden, utviklerverktøy, bug databaser, wiki og dokumentasjon.

- Vi jobber hardt med å sikre at det meste av innholdet blir tilgjengelig i en eller annen form, sannsynligvis på en DVD eller minnepinne ved forespørsler til Symbian Foundation.

Videre heter det at stiftelsen trolig vil ta en liten avgift for å sende dette til de som ønsker tilgang.

Teknisk sett vil Symbian OS fremdeles være fri programvare, men kan for alle praktiske formål ikke lenger kalles særlig åpent. Som TechCrunch skriver om saken:

- Hva er vitsen med åpen kildekode hvis den ikke er tilgjengelig online? (...) For en måte å vise forakt for åpen kildekode-miljøet som de hevdet å omfavne for bare to år siden.

I likhet med annen fri programvare er det imidlertid mulig for andre å overta stafettpinnen, ved å tilby distribusjon av kildekoden og dokumentasjonen. Spørsmålet er om det er noen som er villige til å ta oppgaven.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.