Symmetrisk bredbånd fra Telenor

Etterspørselen etter et alternativ mellom ADSL og fastlinje er nå så stor at Telenor lanserer SHDSL.

Telenor vil den 12. mai i år begynne å tilby SHDSL (Single-pair, Highspeed Digital Subscriber Line) til bedriftskunder. Dette er i praksis en symmetrisk utgave av ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), det vil si at både opplastings- og nedlastingshastigheten er den samme.

Rolv-Erik Spilling, direktør for datakom ved Telenor Norge Bedriftskommunikasjon, forteller til digi.no at tilgangen på bredbånd har endret bruksmønsteret fra generell surfing og e-post til utveksling av store mengder informasjon over Internett. Dette gjør at behovet for å kunne laste opp data på en rask måte stadig blir større.

Spilling mener derfor at SHDSL vil være en god løsning både for små og mellomstore bedrifter som ikke ønsker å investere i en kostbar fastlinje, for eksempel mellom avdelingskontorer eller til avanserte hjemmekontorer, som stadig blir vanligere.

Det er også mulig å benytte SHDSL som Internett-forbindelse for en webserver, men siden DSL-tjenestene til Telenor er såkalte "best effort"-tjenester, betyr dette at selskapet ikke garanterer den tilgjengelige båndbredden til enhver tid.

Telenor vil levere SHDSL med tre ulike hastigheter, 512 kb/s, 1 Mb/s og 2 Mb/s. Månedsprisen for disse er henholdsvis 2450 kroner, 2950 kroner og 3450 kroner eksklusive mva. Abonnementet forutsetter 12 måneders bindingstid.

Inkludert i abonnementet er fast IP-adresse, bredbåndsruter med brannmur, e-posttjeneste, domene og administrasjonsverktøy.

I tillegg kommer etablerings- og installasjonskostnader på 4500 kroner pluss mva.

Telenor vil fra høsten av også kunne tilby buntede SHDSL-løsninger, det vil si at to eller flere SHDSL-forbindelser slås sammen til én med båndbredde tilsvarende de enkelte forbindelsene sammenlagt. Dette krever normalt spesielle modem/rutere hos abonnenten.

Til toppen