Symmetrisk bredbånd fra Telenor

Etterspørselen etter et alternativ mellom ADSL og fastlinje er nå så stor at Telenor lanserer SHDSL.

Etterspørselen etter et alternativ mellom ADSL og fastlinje er nå så stor at Telenor lanserer SHDSL.

Telenor vil den 12. mai i år begynne å tilby SHDSL (Single-pair, Highspeed Digital Subscriber Line) til bedriftskunder. Dette er i praksis en symmetrisk utgave av ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), det vil si at både opplastings- og nedlastingshastigheten er den samme.

Rolv-Erik Spilling, direktør for datakom ved Telenor Norge Bedriftskommunikasjon, forteller til digi.no at tilgangen på bredbånd har endret bruksmønsteret fra generell surfing og e-post til utveksling av store mengder informasjon over Internett. Dette gjør at behovet for å kunne laste opp data på en rask måte stadig blir større.

Spilling mener derfor at SHDSL vil være en god løsning både for små og mellomstore bedrifter som ikke ønsker å investere i en kostbar fastlinje, for eksempel mellom avdelingskontorer eller til avanserte hjemmekontorer, som stadig blir vanligere.

Det er også mulig å benytte SHDSL som Internett-forbindelse for en webserver, men siden DSL-tjenestene til Telenor er såkalte "best effort"-tjenester, betyr dette at selskapet ikke garanterer den tilgjengelige båndbredden til enhver tid.

Telenor vil levere SHDSL med tre ulike hastigheter, 512 kb/s, 1 Mb/s og 2 Mb/s. Månedsprisen for disse er henholdsvis 2450 kroner, 2950 kroner og 3450 kroner eksklusive mva. Abonnementet forutsetter 12 måneders bindingstid.

Inkludert i abonnementet er fast IP-adresse, bredbåndsruter med brannmur, e-posttjeneste, domene og administrasjonsverktøy.

I tillegg kommer etablerings- og installasjonskostnader på 4500 kroner pluss mva.

Telenor vil fra høsten av også kunne tilby buntede SHDSL-løsninger, det vil si at to eller flere SHDSL-forbindelser slås sammen til én med båndbredde tilsvarende de enkelte forbindelsene sammenlagt. Dette krever normalt spesielle modem/rutere hos abonnenten.

Til toppen