BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sync og Panorama i ny Firefox 4-beta

Flere store nyheter avduket i den fjerde betaversjonen av nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2010 - 11:18

Mozilla kom i går med den Firefox 4 beta 4, en ny testversjon av nettleseren som etter planen skal lanseres før jul.

Det er spesielt to nyheter som Mozilla fokuserer på i presentasjonen av den nye betaversjon – Firefox Sync og Panorama.

Firefox Sync vil på mange måter tilby det samme som Firefox-utvidelsen Xmarks, men med noen tillegg. Funksjonen gjør det mulig å synkronisere brukerdata mellom Firefox-installasjoner på ulike maskiner, inkludert visse mobiltelefoner.

Dataene som utveksles, er bokmerker, historikk, Awesome Bar, passord, skjemadata og åpne faner. Det hele skjer via en Firefox Sync-konto som man kan opprette fra den nye betaversjonen. Alle dataene blir kryptert før de sendes fra brukerens maskin.

Firefox Panorama er navnet på en funksjonalitet som skal gjøre det enklere for brukeren å forholde seg til mange åpne websider på en gang. Tidligere har denne funksjonen blitt kalt «Tab Candy». Fra en ny knapp i Firefox-vinduet kommer man til et grensesnitt hvor man kan gruppere faner, omtrent som man kan gruppere programvare på virtuelle skrivebord, alt ettersom hvilke oppgaver man ønsker å gjøre der og da.

Dette gjør det mulig å ha mange flere faner åpne uten at man mister oversikten, samtidig som man raskt får tilgang til faner som man selv mener hører sammen. Hvordan dette brukes, blir demonstrert i videoen nedenfor.

Mer informasjon om både Sync og Panorama finnes på denne siden.

Mozilla fokuserer også på å gjøre nettleseren betydelig raskere enn før. Dette gjelder ikke minst JavaScript-ytelsen, som delvis skal baseres på JIT-motoren (Just in Time) Jägermonkey. En side som viser ytelsesutviklingen så langt, finnes her.

En kommende nyhet som kun gjelder Windows-utgaven av Firefox 4, er maskinvareakselert støtte for 2D-grafikk. Dette er basert på Direct2D i Windows. Støtten for dette er ennå ikke aktivert i betautgaven, men en oppskrift på hvordan dette gjøres, finnes her.

Det er også en bunke nyheter for webutviklere. Informasjon om disse finnes på denne siden.

Annen informasjon om Firefox 4 beta 4, samt nedlastingslenker, finnes på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.