Synes nullmarginer på PC-er er greit

HP-sjef Carly Fiorina er villig til å leve med nullmarginer på PC-salget, forteller hun i et intervju.

HP-sjef Carly Fiorina er villig til å leve med nullmarginer på PC-salget, forteller hun i et intervju.

Dell ble verdens største PC-leverandør, men med oppkjøpet av Compaq slåss nå Dell og HP om førsteplassen.

I et åpenhjertig intervju med Wall Street Journal bretter HP-sjef Carly Fiorina ut strategien i krigen mot Dell.

I utgangspunktet slåss HP i motbakke. HP selger PCer og en lang rekke andre produkter gjennom forhandlere som skal ha sitt. Dette gjør at der HPs PC-salg bare såvidt går i pluss, mens Dell tjener gode penger på PC-salg.

Noe av Dells hemmelighet er mindre lager og kortere tid fra innkjøp av komponenter til et salg av ferdig maskin til kunden. For bransjen har en tommelfingerregel: For hver uke en PC-komponent ligger på lager, enten løs eller i en ferdig PC, taper den seg 1 prosent i verdi på grunn av den tekniske utviklingen.

Å ikke tjene penger på PCer er en bevist strategi fra HP, forteller Fiorina til Wall Street Journal. HP bruker sin størrelse aktiv i kampen mot Dell, for HP er nesten dobbelt så store som Dell - i 2003 omsatte HP for 73 millarder dollar, mens Dell omsatte for 41 milliarder dollar.

Fiorina valgte å kjøpe Compaq og starte en priskring med Dell, noe hun mener HP lykkes i.

"Vi ser på PC-salget som strategisk", sier Fiorina, noe som betyr at hun er villig til å la selskapets PC-divisjon gå i null. Hun gambler på at når kunder kjøper en PC, skal de også ha en skriver, skriver-materialer, en server, nettverk og annet som gjør at HP får hentet inn sin margin.

HP selger også konsulenttjenster, tilbyr finansiering og mye annet Dell ikke gjør.

- Selskapet er fornøyd med å selge PCer med bare en veldig lite profitt, sier HPs finansdirektør Bob Wayman.

Dell derimot har en driftsmargin på åtte prosent, hvilket stort sett er en rekord i bransjen.

Dell-sjef Michael Dell klager da også over HPs nullprofitt-strategi og mener det skaper usunne arbeidsforhold for resten av bransjen.

Uansett har Fiorina stabilisert en synkende skute. I løpet av finansåret som sluttet oktober 2001, hadde COmpaq og HPs PC-divisjoner tapt rundt 1 milliard dollar. HP kjøpte Compaq syv måneder senere, i mai 2002, for 19 milliarder dollar.

Til toppen