BEDRIFTSTEKNOLOGI

Synkron oversettelse med Ajax

I digi.nos serie med Ajax-eksempler, vises i dag et verktøy som i sanntid oversetter mellom flere språk.

14. mars 2006 - 07:40

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil derfor i tiden fremover noen ganger i uken kjøre en artikkelserie som vil vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Dagens løsning er en enkelt oversettelsestjeneste, AjaxTrans, som umiddelbart forsøker å oversette det brukeren skriver til et annet, utvalgt språk. Oversettelsen starter så snart brukeren har skrevet det første ordet i en setning, men så snart brukeren har skrevet noe meningsfylt, oversettes hele setningen, ikke bare ord for ord. Mer synkront kan oversettelse vanskelig gjøres.

Tjenesten kan oversette fra engelsk til tysk, fransk, spansk, portugisisk og italiensk, samt i motsatt retning. Dessuten kan det oversettes i begge retninger mellom tysk og fransk. Hvor godt den oversetter, kan selvfølgelig diskuteres. Men det er jo bare en demo av hva Ajax kan brukes til.

AjaxTrans er tilgjengelig på denne siden.

    Les også:

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.