TELEKOM

Syria tilbake på nett

Det spekuleres i om fredagsstengt Internett kan bli et fast innslag i landet.

Kurven fra Google Transparency Report mandag morgen viser null Internett-trafikk i Syria fredag 3. juni, og tilnærmet normal trafikk lørdag og søndag.
Kurven fra Google Transparency Report mandag morgen viser null Internett-trafikk i Syria fredag 3. juni, og tilnærmet normal trafikk lørdag og søndag.
6. juni 2011 - 08:50

Fredag 3. juni meldte Renesys at i løpet av en halvtime fra klokka 6.35 lokaltid (3.35 universell tid) var rutene til 40 av Syras 59 nettverk utilgjengelig gjennom globale rutingtabeller. Det er et statseid selskap, Syrian Telecom Establishment, som står for Internett-kontakten mellom Syria og resten av verden.

Tiltaket gjorde vanlig nettbruk bortimot umulig både internt i Syria og mellom Syria og resten av verden. Nettverkene som ikke ble sperret, formidler tjenester for regjeringen og viktige forvaltningsorganer.

Landets 3G-nettverk, som forvaltes av det delvis statseide SyriaTel, var nede. Mobile nettverk har vist seg å være et viktig redskap for opposisjonen i den pågående «arabiske våren».

Lørdag morgen meldte Renesys at 7 av de 40 sperrede nettverkene ble gjenåpnet rundt klokka 22 lokaltid fredag kveld, og at resten fulgte etter tidlig lørdag morgen.

Google Transparency Report dokumenterer nedetiden fredag 3. juni og gjenopprettingen av normal trafikk fra tidlig morgen 4. juni, samtidig som det advares om at dataene må tolkes «med forsiktighet».

I og med at den muslimske helligdagen utnyttes av opposisjonen til å samle krefter og til å demonstrere mot regimet, spekuleres det i om et fredagsstengt Internett kan bli et fast innslag i Syria i ukene framover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.