Syria tilbake på nett

Har regimet installert nytt utstyr for sensur og overvåking?

Syria tilbake på nett
Renesys' målinger for alle forbindelser inn til Syria i perioden 29. november til 1. desember viser hvordan internett igjen ble tilgjengelig kl 14.30 lørdag ettermiddag universaltid. Bilde: Renesys

Etter to døgns nedetid ble internett igjen tilgjengelig i Syria lørdag kveld norsk tid, skriver blant annet Albawasa News, en nyhetstjeneste spesialisert på Midtøsten.

Tjenesten viser til ikke-navngitte eksperter som mener myndighetene sto bak. De peker på at kutt i tele- og kommunikasjonsforbindelser er vanlig i områder der regimet planlegger militære tiltak mot opposisjonen. Fredag og lørdag var det omfattende angrep mot opprørsstyrker i hovedstaden Damaskus.

Det er imidlertid første gang siden opprøret startet at all nettforbindelse med Syria er blokkert. I mars i fjor ble all teleforbindelse tatt ned en kort periode.

Har regimet i Syria, ledet av Bashar al-Assad, strammet til nett-overvåkningen av landets innbyggere?
Har regimet i Syria, ledet av Bashar al-Assad, strammet til nett-overvåkningen av landets innbyggere? Bilde: AY-Collection/Sipa/All Over Press

Opprørsstyrker offentliggjorde lørdag bilder av satellittkommunikasjonsutstyr som gjorde det mulig for dem å holde kontakt med omverdenen og seg i mellom.

Gjenopprettelsen av det syriske internettet bekreftes av trafikkmålingene til Renesys. Renesys sier det ikke er mulig, med utgangspunkt i deres målinger, å si hvem som står bak nedetiden. De peker på at gjenopprettelsen lørdag ettermiddag skjedde like brått som kuttet torsdag, «som om det ble brukt en bryter».

En som er overbevist om at regimet står bak, er daglig leder Matthew Prince i CloudFlare, et selskap som blant annet leverer sikkerhetstjenester til innholdsleverandører. Prince og de andre gründerne i CloudFlare står også bak sikkerhetstjenesten Project Honey Pot.

– Selv om forbindelsen er gjenopprettet, er det umulig å vite om silings- og overvåkingsteknologier har vært installert i løpet av nedetiden, sier Prince i en uttalelse sitert av Dow-Jones-tjenesten All Things Digital.