JUSS OG SAMFUNN

T-banen får superovervåking

T-banen i New York skal utstyres med bevegelsessensorer og annen sikkerhet for et milliardbeløp.

26. aug. 2005 - 07:36

Terrorbombene mot Londons undergrunnsbane kan være en av grunnene til at New York har besluttet å gjøre en storinvestering i overvåking av sine t-banesystemer. Det er satt av 212 millioner dollar, eller rundt 1,4 milliarder kroner.

Mer enn 1000 kameraer og 3000 sensorer skal installeres på plattformer, stasjoner, broer og tunneler, men ikke i togvogner og busser, melder BBC.

Kameraene skal kunne ta bilder på en avstand av 100 meter, zoome og rotere. Sensorene skal kunne merke gjenstander som ligger stille på plattformene.

– Vi håper dette vil avsløre terrorister før det skjer noe, ikke bare rapportere til etterforskningen etterpå, sier Katherine Lapp, direktør for Metropolitan Transportation Authority til BBC.

Dette er ikke første gang overvåkningstiltak settes i gang i kjølvannet av et terrorangrep. Britene vedtok nylig å innføre ID-kort med biometrisk informasjon, selv om statsminister Tony Blair innrømmet at dette ikke ville ha stoppet terroren i London. Det ville heller ikke hjulpet mot bombene i Madrid eller Indonesia.

Det også et spørsmål om systemene i New York vil fungere mot den typen terror som har rammet flere steder siden 11. september 2001. Kameraene kan vise mistenkelige personer før de går ombord i togene, men dette må antagelig gjøres manuelt. Automatikken som skisseres vil neppe oppdage en selvmordsbomber.

Også her til lands ble det foreslått biometriske ID-kort etter terroren i London. Kritikere mener slike tiltak ofte dreier seg om å vise handlingskraft, og at faktisk effekt og personvern havner i andre rekke.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.