T-bird fra AMD snart ferdig

Etterfølgeren til dagens Athlon-prosessor er snart ferdigutviklet. Denne prosessoren skal gjøre det mulig for AMD å holde stand mot Intels nyvinninger det neste året.

Etterfølgeren til dagens Athlon-prosessor er snart ferdigutviklet. Denne prosessoren skal gjøre det mulig for AMD å holde stand mot Intels nyvinninger det neste året.

AMD har to helt nye prosessorer på beddingen, Thunderbird og Spitfire. Mens Thunderbird vil bli AMDs ledende prosessorprodukt fra høsten av, vil Spitfire være en billigprosessor som trolig vil erstatte AMDs K6-prosessorer. Spitfire vil også bli en direkte konkurrent til Intels Celeron-prosessorer.

Forskjellene på Thunderbird og dagens Athlon-prosessorer er flere. Viktigst er nok integreringen av det sekundære hurtigminnet på selve prosessorbrikken. Dette gjør at dette hurtigminnet kan arbeide med samme klokkehastighet som resten av prosessoren og ikke med en hastighet på 33 eller 40 prosent av prosessoren, slik det sekundære hurtigminnet i dagens Athlon-prosessorer gjør. Fordi dataene kan flyttes til og fra prosessorenheten raskere med den nye arkitekturen, vil dette ifølge ZDNet News medføre en gjennomsnittlig ytelsesøkning på minst ti prosent.

Det forventes at Thunderbird initielt vil leveres med samme klokkehastigheter som Athlon, det vil si opptil 1 GHz. Men ikke minst fordi Thunderbird benytter kobber i stedet for aluminium som ledere, har den nye brikken et langt større potensial for høye klokkehastigheter enn det Athlon har. Intel har på sin side ingen planer om å benytte kobberledere før til neste år. Mike Feibus, analytiker i Mercury Research, sier til ZDNet News at Thunderbird greit vil kunne konkurrere med Intels kommende Williamette-prosessor, som allerede er blitt demonstrert med en klokkehastighet på 1,5 GHz.

Det ventes likevel at AMD fortsatt må kjempe for å få støtte for de nye brikkene fra brikkesett- og hovedkortprodusentene. Både Thunderbird og Spitfire vil leveres med et nytt grensesnitt, Socket A. Det ventes derfor at det kan bli mangel på hovedkort som støtter disse prosessorene en periode etter at de kommer på markedet. Thunderbird vil forøvrig også bli tilgjengelig med dagens Slot A-grensesnitt.

Feibus tror likevel at utfordringen blir langt mindre enn da AMD lanserte Athlon i fjor.

Det ventes at AMD vil demonstrere de to nye prosessorene under den kommende WinHec-konferansen (Windows Hardware Engineering Conference) til Microsoft i slutten av april.

Til toppen