KOMMENTARER

Ta en titt på ePub

E-bokformatet er lett å manipulere, og passer til alt fra Kindle og iPad til Android og pc.

Dommen i 22. juli-saken hentes fra Lovdata i html-format, og behandles videre på pc i gratisverktøyet Sigil der det konverteres til ePub-format og utstyres med innholdsfortegnelse før det overføres fra pc til Kindle med et annet gratisverktøy, Calibre. Prosessen tar et par minutter. Også kopisperring for ePub-formatet lar seg oppheve gjennom lett tilgjengelige gratisverktøy.
Dommen i 22. juli-saken hentes fra Lovdata i html-format, og behandles videre på pc i gratisverktøyet Sigil der det konverteres til ePub-format og utstyres med innholdsfortegnelse før det overføres fra pc til Kindle med et annet gratisverktøy, Calibre. Prosessen tar et par minutter. Også kopisperring for ePub-formatet lar seg oppheve gjennom lett tilgjengelige gratisverktøy. Bilde: Per Ervland
31. aug. 2012 - 14:00
Eirik Rossen er teknologiredaktør i digi.no.
Eirik Rossen er teknologiredaktør i digi.no.

To forholdsvis store dokumenter de siste par ukene er påkrevet lesing for de samfunnsengasjerte blant oss: Rapport fra 22. juli-kommisjonen og Dom i 22. juli-saken.

Begge er enkelt tilgjengelig for nedlasting over nettet. De er tilgjengelige som trykksaker, men enda enklere elektronisk. Dokumentenes lengde, særlig rapporten, gjør at de ikke egner seg til å skrives ut. Samtidig opplever de fleste ubehag ved timelang lesing på pc. Løsningen er følgelig nettbrett eller lesebrett.

Problemet er da: I hvilket filformat?

For mange er digitale dokumenter ensbetydende med pdf, «portable document format». Dette er konseptuelt feil: Pdf er et format for å distribuere trykksaker digitalt. Det gjør lesbarheten avhengig av skjermstørrelsen. På små skjermer er pdf-dokumenter ofte i praksis uleselige.

Alternativet er ePub, en fri og åpen standard for elektroniske bøker. Standarden gir alle muligheter knyttet til lange dokumenter: Ulike typer overskrifter, innholdsfortegnelse, stikkordregister, fotnoter og så videre. Samtidig ligger det i standarden at visningen tilpasses skjermen på apparatet som dokumentet leses på. Noen parametere i visningen, som fontstørrelse, kniping og linjeavstand, kan også justeres av leseren.

På Regjeringen.no tilbys rapporten fra 22. juli-kommisjonen i to utgaver, henholdsvis pdf og ePub. Merk at pdf-utgaven er nesten dobbelt så stor som ePub-versjonen: 32 megabyte mot 17 megabyte.

På Lovdata.no, der dommen i 22. juli-saken er lagt ut, er det derimot bare ett format som gjelder, html. Det betyr at dersom man ikke konverterer til et annet format, må man ty til spesielle triks for å lage bokmerker, framheve viktige formuleringer og momenter, legge inn personlige notater og så videre. Alt dette er egenskaper som ePub håndterer. Dette hadde vært en fordel om Lovdata hadde lagt inn nedlasting i ePub-format. Det vil sikkert skje, men inntil videre må man håndtere konverteringen selv.

Den som vil lese disse både rapporten og dommen digitalt står følgelig overfor to problemer: Hvordan lese ePub på et gitt apparat, og hvordan konvertere for eksempel html til ePub?

ePub-lesere
Det er trivielt å finne ePub-lesere til pc-er under Linux, MacOS eller Windows. En utbredt løsning, også i norske bokkretser, er gratisprogrammet Calibre. I tillegg til e-bokleser, tilbyr Calibre verktøy for bibliotek og for formatkonvertering. E-bokleserapplikasjonen til Barnes and Noble, Nook, finnes for mange plattformer, også MacOS, Windows, iOS og Android, og leser ePub-formatet direkte.

På iPhone og iPad kan Apples applikasjon for elektroniske bøker, iBooks, åpne ePub-filer direkte. Egenskapen har vært på plass siden april i fjor. Overføring av ePub-filen til en iPad eller en iPhone kan for eksempel skjem gjennom Dropbox: Slipp ePub-dokumentet i en Dropbox-mappe, og hent den derfra i Dropbox-appen til iOS.

På nettbrett og mobiltelefoner under Android, finnes det flere ePub-lesere tilgjengelig gjennom Google Play.

På spesialiserte lesebrett tilgjengelig i Norge, er ePub et av standardformatene.

På Kindle, det rimelige lesebrettet til den amerikanske nettbutikken Amazon.com, kan ikke ePub-dokumenter leses direkte.

ePub-dokumenter må følgelig konverteres før de overføres til en Kindle.

Den enkleste løsningen ser ut til å være ovenfor nevnte Calibre. Konvertering fra ePub og overføring til Kindle dokumenteres i applikasjonens hjelpefunksjon. Framgangsmåten er enkel, selv om grensesnittet til Calibre kan oppleves forvirrende.

Konvertering til ePub
For å konvertere html og andre formater til ePub, finnes det flere løsninger. En av de enkleste er den gratis nettjenesten 2EPUB. For å konvertere dommen oppgir man dommens nettadresse (URL) fra Lovdata.no, og laster ned den resulterende ePub-filen.

En løsning som krever mer arbeid, men som også er mer givende fordi den gjør det mulig å lage en ordentlig innholdsfortegnelse til dokumentet, er ePub-verktøyet Sigil for pc-er under Mac og Windows.

Her kreves det at man fra nettleseren lagrer dommen lokalt, i html-format, og så åpner denne filen i Sigil. (Klipp-og-lim fra nettleseren gjør at man ikke får meg seg annet enn teksten inn i Sigil, alle formateringer som kursiv, uthevinger, overskrifter og så videre går tapt.) Teoretisk sett skulle det så være tilstrekkelig å lagre i ePub-format, men applikasjonen er ennå ikke i versjon 1.0 og følgelig litt lusete.

Løsningen ser ut til å være å legge inn en «split» (se brukerhåndboken for nærmere forklaring) høyt oppe i dokumentet, for eksempel rett under elementene som man ikke trenger for å lese selve dommen. Poenget er at uten «split» blir teksten borte. Med «split» beholder man alt under den første «splitten». Alt over den første splitten forsvinner, i hvert fall slik undertegnede opplevde det.

Generering av innholdsfortegnelse er enkelt.

Under verktøyet «format» kan man velge ulike typer «heading», altså overskrifter. Velg for eksempel «heading 1» for overskriftene «1. Sakens bakgrunn», «2. Om tiltalte og hans aktiviteter frem mot forberedelsen av terrorhandlingene» og så videre, og «heading 2» til underoverskrifter som «2.1 Tiltaltes familiebakgrunn, oppvekst og skolegang». Når man har tilordnet en heading til alle overskriftene man ønsker å ha i innholdsfortegnelsen, trykker man på knappen «Generate TOC from headings» nederst i vinduet merket «Table of Contents».

Pass også på å skrive inn korrekte metadata, gjennom «Meta Editor» under hovedvalget «Edit». Her er tittel «Dom i 22. juli-saken», forfatter er «Oslo tingrett», og språk er «Norwegian bokmal». Angivelse av riktig språk er påkrevet for leseapplikasjoner med direkte oppslag i ordbøker.

Nå er også dommen klar i ePub-format, og kan leses ledig på mobil, nettbrett og lesebrett. Konvertering og overføring til Kindle skjer som beskrevet ovenfor, med Calibre.

Kopisperrer i ePub
Norske forlag utgir elektroniske bøker med kopisperre, såkalt «DRM» («digital rights management»). Begrunnelsen for denne praksisen er syltynn, og i strid med den konklusjonen som utgivere av musikk har valgt. Musikk i DRM-fritt MP3-format distribueres for eksempel gjennom tjenester som Spotify og Wimp: Brukerne kan kjøpe sporene og albumene som disse tjenestene gjør tilgjengelig for strømming.

Det DRM-løsninger er ment å hindre, er ulovlig kopiering og distribusjon. Det kan følgelig argumenteres for at det ikke er straffbart å bryte en kopisperre, forutsatt at man ikke krenker rettighetene til innehaveren av opphavsretten til det digitale innholdet.

Det er så utbredt konsensus om dette argumentet at forlagene og e-bokdistributørene ser gjennom fingrene på distribusjonen av verktøy som bryter kopisperren på ePub og andre formater.

Nettstedet ebook-converter tilbyr verktøy for å fjerne kopisperrer fra de fleste e-bokformatene, også Kindle og ePub.

Å fjerne kopisperren på Kindle er ikke spesielt interessant, siden Amazon tilbyr apper for å lese Kindle-formaterte e-bøker til nær sagt alle plattformer.

Derimot kan det være interessant for den som har en Kindle å kunne fjerne kopisperren på e-bøker i ePub-format, slik at den kan leses på en Kindle.

I andre land har distributører av e-bøker skjønt at Kindle-brukere utgjør et viktig potensielt marked. Derfor er det stadig vanligere å utstyre e-bokhandlere med to knapper for nedlasting, en for ePub-formatet, og en for Kindle. Da slipper kunden å kaste bort tid på å bryte kopisperren.

Man får håpe at også norske forlag og e-bokhandlere innser at dette er løsningen.

PS: En enda enklere måte å overføre nettsider til Kindle på er å bruke «Send to Kindle»-tillegget til nettleseren Chrome. Den lastes ned fra Amazon.coms Send to Kindle-side. Da får man selvsagt ikke tilleggsfunksjonaliteten som en kort behandling i Sigil kan gi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.