Ta en titt på fremtidens Navigator

Mozilla.org har nå gjort en tidlig utgave av Mozilla-nettleseren tilgjengelig for nedlasting. Selv om nettleseren langt fra er ferdig, har den endel nye funksjoner som er interessante. Og siden installasjonen fortsatt er liten i størrelse, kan du jo ta en titt selv.

Mozilla.org har nå gjort en tidlig utgave av Mozilla-nettleseren tilgjengelig for nedlasting. Selv om nettleseren langt fra er ferdig, har den endel nye funksjoner som er interessante. Og siden installasjonen fortsatt er liten i størrelse, kan du jo ta en titt selv.

Mozilla, nettleserteknologien som Netscape vil basere selskapets kommende nettleser på, er kommet i en M3-utgave. M3 står for "Milestone 3", eller milepæl 3 på norsk.

Installasjonsfilen, en vanlig zip-fil på rundt 2,5 MB, kan lastes ned fra nettstedet Mozilla.org. Se egen peker i spalten til høyre. Mozilla M3 er nå gitt ut for Windows, Linux og MacOS.

Øvre verktøylinje i Mozilla M3

Som en enkel nettleser fungerer Mozilla M3 rimelig bra, selv om ikke alle knappene på verktøylinjen er like ivrige til å reagere. Dette inkluderer ikke minst tilbake-navigasjonsknappen. I det hele tatt virker responsen fra nettleseren litt tilfeldig og upålitelig. I tillegg tar det ofte lang tid fra man klikke på en knapp til det skjer noe. Men når ting først begynner å skje, går det gjerne fort.

De fleste websidene vi har besøkt, ser bra ut i Mozilla M3. Men endel vanlige nettsteder får nettleseren til å krasje. Slike feil vil selvsagt lukes bort før den endelige utgaven kommer.

Blant de nye funksjonene i grensesnittet til Mozilla M3, finner man en verktøylinje under dokumentvinduet.

Nedre verktøylinje i Mozilla M3

Her finner man knapper eller menyer som leder brukeren videre til programmets deler for blant annet e-post, nyhetsgrupper, kalender og chat. Vi fikk ikke noe av dette til å virke på den Windows 98-baserte PC-en vi testet Mozilla M3 på, men får opplyst at det virker hos andre. Antakelig har oppsettet på maskinen endel betydning for hvor godt denne betaen fungerer. Hos oss fungerte særlig JavaScript dårlig.

Under skallet begynner støtte for stilsett, DOM (Document Object Model) og XML (Extensible Markup Language) å komme på plass, men det er likevel endel som gjenstår, ikke minst når det gjelder testing.

Mozilla M3 ser svært lovende ut. Til tross for at programmet fortsatt opptrer noe merkelig og er fullt av feil, er utviklingen kommet et godt stykke lenger siden vi testet Netscape Gecko i desember i fjor. Men samtidig har filene vokst i størrelse, slik at installasjonsfilen til Mozilla M3 nå nesten er dobbelt så stor som installasjonsfilen til Opera. Dette er likevel lite i forhold til de nåværende nettleserne fra Netscape og Microsoft.

Til toppen