KARRIERE

Ta master i fri programvare

- Gledelig, sier både Microsoft og Friprogsenteret om nytt utdanningstilbud.

6. jan. 2010 - 15:39

Høgskolen i Telemark skal etablere et eget masterstudium i fri programvare. Målet er å kommet i gang med tilbudet allerede til høsten.

- Næringslivet og offentlig sektor opplever økt behov for slik kompetanse, og bransjen har selv tydelig signalisert dette, skriver høgskolen om planene.

Selve studiet er resultat av et samarbeid de har med Universitetet i Agder og bransjenettverkene IKT Grenland og Foreningen for digital innholdsproduksjon og læring i Agder.

- Dette er utrolig gledelig. Høgskoleutdanningene har vært for lite orientert rundt fri programvare og åpne standarder. Dette er noe kunder i økende grad etterspør, men som skolesektoren ikke har fulgt opp, sier utviklingsleder for forskning og utdanning i Friprogsenteret, Morten Amundsen til digi.no.

Amundsen sier han alltid har ønsket at skolene bør velge generell kompentanse over produktspesifik læring, og mener at utdanningene til nå har vært for Microsoft-orientert.

Det er ikke Microsoft Norges teknologiekspert Rune Zakariassen enig i. Han har vært selskapets kontakt mot utdanningssektoren gjennom flere år.

- Ved IT-utdanningene i Norge lærer man hovedsaklig noe annet enn Microsoft-teknologi. OS-fag er som regel basert på Unix og Linux, mens utvikling i all hovedsak går i Java. Innen webutvikling er mye orientert rundt PHP. Det er bare unntaksvis at det benyttes Microsoft-teknologi i studiene, sier han.

Likevel er han like positiv som Friprogsenteret til det nye masterstudiet i fri programvare.

Fordeler og ulemper

- Det er kjempeflott å forstå og fordype seg i fri programvare. All kunnskap om teknologi er utelukkende av det positive. Dette fordrer også at man forstår hva som ikke er fri programvare. Alle ting har fordeler og ulemper, inklusiv friprog og kommersiell programvare.

- Det å lære å programmere er heller ikke forskjellig med fri programvare kontra kommersiell programvare, understreker han.

- Vil en master i friprog være relevant hvis man søker jobb i Microsoft?

- Ja, det vil det være. Alle slags IT-studium gir en grunnleggende forståelse for teknologi. Man må selvfølgelig være dyktig, men en bachelor eller master kan være inngangsporten til en jobb i Microsoft, sier Zakariassen.

Microsoft i Norge har historisk sett hovedsaklig ansatt personer med tidligere bransjeerfaring og har vært et salgs- og markedsføringskontor. Riktignok med personer som liker og kan teknologi.

- Oppbygningen med teknologikompetanse har økt de 7-8 siste årene, i takt med at Microsoft har blitt store innen bedriftsløsninger. Vi har også begynt å ta folk rett inn fra skolebenken, det startet vi med for fire år siden.

Teknologer i Microsoft Norge må også kunne forholde seg til fri programvare, fordi det har blitt mer av det i markedet. Microsoft jobber mye med friprog-prosjekter selv, gjennom integrasjonsarbeid og samspill med ulike løsninger, ifølge Zakariassen.

- Skal man søke jobb i Microsoft som utvikler må man likevel ha et bevisst forhold til vår teknologi. De må ha et forhold til C++ og C#, sier han.

Organiseringen av det nevnte masterstudiet skal være tilpasset læringsformer som gjør det lettere å kombinere utdanningen med en eventuell arbeidssituasjon. Det innebærer en blanding av nettundervisning, digitale læringsressurser og samlinger ved Bø for Høgskolen i Telemark, og studiestedene Grimstad og Kristiansand for Universitetet i Agder.

Les mer om det planlagte studietilbudet på nettsidene til Høgskolen i Telemark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.