BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ta med deg nummeret til konkurrenten

Fra årtusenskiftet kan du ta med deg telefonnummeret ditt når du skifter hovedleverandør av teletjenester. Da skal systemene for nummerportablitet være på plass, som gjør det enklere å bytte teleleverandør uten å bytte telefonnummer.

Frode Eriksen
19. mai 1998 - 09:00

EU-parlamentet vedtok forrige uke at nummerportabilitet skal innføres på fasttelefoni i EU senest 1.januar 2000. Dette er samme dato som Post- og teletilsynet (PT) har som målsetting for tilsvarende innføring i Norge.

En arbeidsgruppe som er satt ned skal i løpet av mai legge fram forslag til detaljert spesifikasjon for nummerportabilitet i Norge. Ifølge sjefingeniør i PT, Arne Litleré, vil nummerportabilitet bli innført i Norge senest 1. januar 2000.

- Hovedfokus for oss i første omgang er at telekundene skal ha anledning til å bytte teleoperatør. Nummerportabilitet eksisterer flere steder i dag, som i Storbritannia, Finland og Hongkong, og går i korthet ut på at telekunden kan ta med seg eksisterende telefonnummer når en bytter hovedleverandør av teletjenester.

I første omgang skal det ikke være mulig å ta med seg Oslo-nummer til Trøndelag eller Finnmark, og vice versa. Det blir bare mulig å ta med seg telefonnummeret innenfor et begrenset geografisk område.

Selv om nummerportabilitet blir innført, vil prefiksene fremdeles eksistere, for kunden skal fremdeles kunne gjennomføre samtaler via andre teleoperatører. Systemet vil for enkelte kunder virke motsatt av i dag, der alle er hovedkunder hos Telenor og kjøper samtaletid hos andre operatører ved å slå et prefiks foran telefonnummeret. Etter innføring av nummerportabilitet, vil telekunden kunne slå prefiks for å kjøpe samtaletid av Telenor, om hovedkundeforholdet er med for eksempel Telia.

Hovedargumentet for å innføre nummerportabilitet er at det skal bli enklere å konkurrere på telemarkedet. Kunden vil slippe i bruke prefiks når en benytter seg av hovedleverandørens teletjenester.

- Vi synes prefiks er en ulempe, og ser helst at det hadde blitt en snarlig innføring av nummerportabilitet, konstaterer informasjonsdirektør i Telia Norge, Hanne Dirdal.Telia er i motsatt posisjon i Sverige, der moderselskapet kjemper mot de nye teleoperatørene, som for eksempel Telenordia.

Telia Norge har forsøkt å kompensere for at kunder glemmer å slå Telias prefiks ved å selge billige telefonapparater i privatmarkedet med ferdig innlagt prefiks. Dirdal, vil ikke opplyse til digi.no hvor mange slike apparater selskapet har solgt.

NetCom GSM sitter med eget prefiks og en egen mobilkundebase på 400.000 kunder, og har ambisjoner på fasttelefonmarkedet.

- Vi ønsker konkurranse på like vilkår, sier informasjonsdirektør i NetCom GSM, Per Bjørkum. Han sier til digi.no at et prefiks foran telefonnummeret gjør det vanskeligere for kunden å benytte seg av de tjenestene en ønsker, fordi en kan glemme å slå prefiks. Bedriftskunder er dessuten de mest interessante kundene fordi prefiks kan legges inn sentralene på forhånd.

- Generelt sett er det mindre å hente i privatmarkedet, slik at vår fokus på prefikstjenester blir bedriftsmarkedet, sier Bjørkum, som sier at det er Telenor som har mest å tjene på prefiks slik det er i dag. NetCom forhandler for tiden med Telenor om samtrafikkavtale. Når den foreligger vil NetCom lansere sine prefiks-tjenester, som det ifølge Bjørkum allerede er stor etterspørsel etter.

FAKTA:

EU-Parlamentets vedtak om nummerportabilitet:
- Skal øke telekonkurransen

- Alle telefonabonnenter skal kunne ta med seg sitt telefonnummer når de bytter operatør

- Alle operatører som driver med fast telefoni med en markedsandel på over 25 prosent skal håndtere nummerportabilitet (det enkelte EU-medlem kan senke denne prosent-grensen)

- Alle abonnenter skal kunne velge andre operatør med et prefiks

- Siste frist for implementering av nummerportabilitet er 1. januar 2000

- Utsettelse på dette direktivet gjelder bare for: Luxembourg til den 1. juli, Spania 1. desember 2000, Irland og Portugal den 1. januar 2002 og Hellas 1. januar 2003.

- Mobiloperatører er foreløpig unntatt for nummerportabilitet

(Kilde: EU-Parlamentet)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.