Ta opp TV-film på DVD

Idag europalanseres en ultra-kompatibel DVD-opptager som skal stå under TV-en, der du kan ta opp dine favorittprogrammer igjen og igjen og igjen...

Idag europalanseres en ultra-kompatibel DVD-opptager som skal stå under TV-en, der du kan ta opp dine favorittprogrammer igjen og igjen og igjen...

Det er Philips som lanserer en frittstående hjemme-DVD-opptager. Det er etter hvert mange som har DVD-brenner i datamaskinen sin, men hittil har det vært tynt med denslags i stereobenken under TV-en. Pioneer slapp en DVD-RW-maskin for hjemmemarkedet i Japan, allerede i november 1999. Andre produsenter har spredt sine maskiner i USA og annensteds, og europeiske forbrukere har hatt muligheten til å punge ut smertefullt antall tusen for en av de tilgjengelige modellene.

Philips´ nye brenner, med navnet DVDR1000, skal avdekkes på elektronikkmessen IFA i Berlin idag.
Den er basert på det forholdsvis nye formatet DVD+RW, som konkurrerer om oppmerksomheten med DVD-R, DVD-RAM og DVD-RW, men har den fordelen at det egner seg for både datalagring og filmer. DVD+RW-plater kan spilles av på både PC og DVD-spillere - formatet er toveis-kompatibelt både med DVD-Video og DVD-ROM.

Det er ikke mange dagene siden en DVD+RW databrenner ble lansert av Hewlett-Packard.


Spilleren kommer til Norge i september, og vil koste 16.000 kroner, mens DVD+RW-platene ifølge Philips´ PR-folk vil koste omkring 170 kroner stykket. Spilleren har innebygd TV-tuner, og har derfor alle forutsetninger for å stjele plassen fra videospilleren - iallefall den dagen de tomme platene blir like billige som en videokassett. Til gjengjeld kan en DVD+RW-plate ta opp hele 4,7 GB videomateriale på én, enkeltsidig plate. Det tilsvarer fra en til fire timer med video, avhengig av instillingene.


Brenneren tar opp video i MPEG-2, med variabel bitrate (velges av brukeren). Dermed kan en velge oppløsning på videoen, og for eksempel prioritere mengde over kvalitet. Eller omvendt. Lyd tas opp i AC-3, og DVDR1000 kan spille av forskjellige digitale formater, som DTS, AC-3, MPEC og PCM.

Som på andre DVD-spillere får du menybilder som viser hva slags scener eller klipp som er på platen, og du kan selvfølgelig velge favorittscene.

DVDR1000 takler DVD Video, (S-)Video CD, Audio CD, CD-R, CD-RW og DVD-R/RW (video). For alle hjemmevideo-entusiaster vil det være velkomment med en i-link/FireWire/IEEE1394-kontakt, slik at hjemmevideoen kan overføres rett til DVD.

Til toppen