Ta på 3D-bilder med følsom hanske

Japanske NTT Comware har utviklet et system for berøring av virtuelle 3D-objekter.

Ta på 3D-bilder med følsom hanske

Tangible-3D Technology er navnet på en teknologi utviklet av japanske NTT Comware som gjør det mulig fysisk å kjenne på innholdet i 3D-video. Teknologien ble opprinnelig utviklet allerede 2005 - den største nyheten nå er at systemet kan brukes uten at brukeren må benytte spesielle briller.

NTT Comware har utviklet et system for sanntidsvisning av 3D som tar i bruk et par med kameraer som fanger og prosesserer data om et objekt. Systemet kan benyttes av flere brukere på en gang, som kan samhandle med hverandre. 3D-bildet oversettes til et taktilt inntrykk som brukeren kan føle ved å bruke en spesiell interaksjonsenhet, for eksempel en hanske.

Teknologien skal gi brukeren en opplevelse av den fysiske følelsen av objekter i 3D-videoer fra et fjerntliggende sted. Man kan også tenke seg at seere av videoen kan strekke ut hånden og berøre personen eller objektet på skjermen under en forestilling eller ved besøk på et museum.

En opplevelse av å håndhilse på en person i 3D-videoen kan gjøres ved at kamera-paret fanger bildet av hånden til brukeren på den ene siden av systemet. Bildene fra de to kameraene blir satt sammen til et 3D-bilde, samtidig som dataene for det taktile inntrykket blir trukket ut. Deretter overføres dataene til mottakersiden i sanntid. Bildet av hånden som til den andre brukeren vises på skjermen til mottakeren, samtidig som den taktile informasjonen overføres til mottakerens hånd gjennom en spesiell enhet, for eksempel en handske. Brukeren skal da kunne føle bevegelsene til hånden på skjermen.