Tabbe avslørte trojaner-forfatter

En programmeringstabbe var trolig det som rullet opp den store spionskandalen i Israel.

En programmeringstabbe var trolig det som rullet opp den store spionskandalen i Israel.

Israelsk presse koker over av ny informasjon om landets hittil største industrispionasjesak, der ondsinnet kode, av typen trojansk hest, er brukt til å fange opp nøkkeldokumenter fra konkurrenter. (Les de to tidligere sakene i boksen til høyre)

Saken omfatter flere bransjer – tele, kabel-tv, bilimport, mineralvann, våpenproduksjon, malingproduksjon, bokhandlerkjeder – og har hittil ført til minst nitten arrestasjoner i Israel og to i Storbritannia. Politiet i USA og Tyskland er også koplet inn i etterforskningen. 15 selskaper skal være implisert. Ifølge AFP antar israelsk politi at tallet kan øke til 60.

Nå viser det seg at saken trolig ble avslørt fordi forfatteren av spion-programmet hadde gjort en dårlig programmeringsjobb. For spionprogrammet skulle sende dokumenter fra maskinen til ofrene fungerte ikke alltid og etterhvert som køen av dokumenter som skulle sendes hopet seg opp gikk maskinene til ofrene helt i stå.

Deretter begynte ofrene å lete etter årsaken, og dette har avslørt spioneringen. Hadde programmet virket, ville brukere ikke ha begynt å lete etter feilen.

Den andre tabben den israelske programmereren som bodde i London gjorde var at han nesten ikke forsøkte å skjule sine spor. Når første tilfelle av programmet hans var avslørt, ledet IP-adressen filene ble sendt til rett til riktig adresse.

Serveren som mottok filene, epostene og tastetrykkene fra maskinene til ofrene var lokalisert i London hos programmereren, men var registert under et firmanavn i Seattle, USA.

Til toppen