FORBRUKERTEKNOLOGI

Tabellbasert søk i Google

Enklere å lage oversikter over bilmodeller, hunderaser og fotballspillere.

4. juni 2009 - 09:54

Ønsker du å finne ut navnet og noen tekniske data om alle modellene Ford eller andre bilprodusenter har laget, kan trolig Google Squared hjelpe deg et stykke på vei.

Google Squared er en ny, eksperimentell søketjeneste fra Google Labs som kan presentere informasjon om søketreffene i tabellform.

Den nye søketjenesten ble gjort offentlig tilgjengelig i går og fungerer kun på engelsk. I utgangspunktet skriver man inn i søkefeltet det man vil ha oversikt over, for eksempel «Ford cars».

Da blir man presentert en tabell med et sett med kolonner hvor informasjon om de ulike modellene Ford har kommet med gjennom årene, blir listet opp. Antallet kolonner er begrenset til noe få, i bilsøket vårt inkluderer dette et bilde, en generell beskrivelse, motor, gir og produksjonsår. Men brukeren kan legge til flere kolonner selv egne kriterier eller forslag som tjenesten kommer med.

Søk etter biler fra Ford i Google Squared.
Søk etter biler fra Ford i Google Squared.

Google Squared tilbyr i brukergrensesnittet også forslag til søk man kan gjøre, men det er også mulig å starte med helt blanke ark, slik at brukeren må definere hver eneste kolonne som skal vises.

Blant forslagene som tilbys, er oversikter over hunderaser, berg-og-dal-baner, skyformasjoner og selvfølgelig amerikanske presidenter.

Som supporter av en litt mindre norsk fotballklubb forsøkte undertegnede å få en oversikt over spillere som har vært tilknyttet klubben. Resultatet var en kort liste som inneholder noen av de mer kjente spillerne som har vært innom klubben, men en del av informasjonen som oppgis, er direkte gal, noe som trolig skyldes navneforvirring.

Google Squared-søk etter fotballspillere.
Google Squared-søk etter fotballspillere.

Google Squared oppgir at den tidligere mossespilleren Ben Wright ble født i 1915, noe som er ganske tvilsomt siden han var innom klubben for mindre enn fem år siden. Problemet er at det også er (minst) en skuespiller som også heter Ben Wright, og det er skuespilleren Google Squared har tatt utgangspunkt i noen av kolonnene. Men ikke alle, for det stemmer at Wright var spilte spiss. Det er også riktig bilde av ham.

Bildene er faktisk stort sett de riktige, bortsett fra det av Rob Friend, hvor bildet viser Rob Steward-kopien Rob Caudill i stedet.

Heldigvis oppgir Google Squared kildene til de ulike dataene i hvert enkelt tilfelle, så det er ganske lett å finne ut når tjenesten er helt på jordet. I noen tilfeller er tjenesten også i tvil og foreslå flere ulike data som brukeren kan velge mellom.

Har man registrert seg som bruker hos Google, kan Squared-tabellene lagres til en annen anledning.

Google Squared tilbyr ikke noe som ikke er mulig å finne ved hjelp av vanlige søk på weben, men vil i mange tilfeller kunne spare brukeren for mye tid. Det kreves dog litt testing og feiling for å finne ut hva tjenesten egentlig kan tilby av data om de ulike treffene, og det er som nevnt ikke alltid at tjenesten treffer blink i koblingen mellom treffene og de mer eller mindre relaterte dataene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.