BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tablet PC er for de håndskrivende

- Tablet PC er for de håndskrivende, mener Ole Tom Seierstad i Microsoft. - Han tror alle bærbare blir slik innen fem år.

25. okt. 2002 - 15:18
ViewSonic Tablet PC. <i>Foto:  ViewSonic</i>
ViewSonic Tablet PC. Foto:  ViewSonic

Det er stadig et par uker igjen til lanseringen av de første skjerm-PC-ene etter Microsofts Tablet PC-spesifikasjon, nærmere bestemt til 7. november. Av de store leverandørene sitter mange på gjerdet, mens blant andre Dell er fortsatt avvisende. Hewlett-Packard, Toshiba og Fujitsu har varslet modeller. Acer satser på sin TravelMate som kombinerer Tablet PC-systemet med svingbar skjerm og innebygget tastatur (bildet nedenfor), mens modellen fra ViewSonic (bildet ovenfor) satser på tilleggsutrustning som innebygget videokamera og trådløst eksternt tastatur.

Prototype av Tablet PC med svingbar skjerm fra Acer.
Prototype av Tablet PC med svingbar skjerm fra Acer.

Mens Dell stiller seg avvisende, har en rekke tidligere Dell-ledere - supplert med ekspertise fra blant andre Apple og Fujitsu - dannet selskapet Motion Computing som utelukkende skal satse på luksusvarianter av Tablet PC.

Tablet PC krever en utvidet versjon av Windows XP og spesielt tilpasset skjerm og skrivepenn. I motsetning til tidligere skjerm-PC-er, har ikke Tablet PC en vanlig trykkfølsom skjerm, og det nytter ikke å få den til å gjøre noe med lette fingerneglslag.

- Det er egen elektronikk i pennen, forklarer Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. - Skjermen registrerer hvor hardt du trykker på den med pennen. Det innebærer at grensesnittet kan nyanseres i langt større grad enn tilfellet er med vanlig trykkfølsom skjerm.

Seierstad demonstrerer på både ViewSonic og Acer-variantene. En lett bevegelse med pennen flytter markøren. Et kort trykk tolkes som trykk på høyre mustast. Tegneprogrammet varierer strektykkelsen med hvor hardt han trykker.

- Det viktigste med Tablet PC er at den er beregnet på å arbeide med håndskrift, og det i form av tekst, ikke bare et grafisk bilde. Tekstgjenkjenningen går kontinuerlig i bakgrunnen mens du skriver, og den krever ingen opplæring.

Dette demonstreres ved den søkemuligheten systemet tilbyr. Har du et langt håndskrevet notat kan du søke etter ord og vendinger på samme måte som i vanlig datatekst. Forskjellen er bare at strengen du skal søke etter, skriver du også inn med pennen. Likevel er det ikke grafikk søkingen går etter, men ordet du skriver inn.

- Tekstgjenkjenningen slår kontinuerlig opp mot en ordliste. Du får et varsel kun hvis det er helt spesielle ting som den ikke kjenner igjen.

Tekstgjenkjenningen gjør ikke om på hvordan teksten vises, med mindre du ber spesielt om dette.

- Ideen er at man fortsatt skal forholde seg til håndskrift. Notatet vises som grafikk selv om det også lagres som tekst.

Dessverre innebærer tekstgjenkjenningteknologiens avhengighet av en ferdig ordliste at den også krever en spesiell tilrettelegging for hvert enkelt språk. Og Seierstad har en dårlig nyhet for nordmenn.

- Jeg har ikke fått noen dato for når de skandinaviske språkene vil være tilgjengelige på Tablet PC. Det innebærer at apparatene som selges i Norge fra lanseringen 7. november bare vil kunne brukes på språk som engelsk, tysk, spansk, fransk, kinesisk og japansk. Vi regner med spesielt stor oppmerksomhet i Asia, der mange opplever at det er mye enklere å skrive direkte på en skjerm enn å ta omveien om et tastatur. Men innen fem år tror jeg alle bærbare PC-er vil ha innebygget Tablet PC-egenskaper.

Teknisk sjef Joseph Reger i Fujitsu Siemens sier til digi.no at den første tiden vil prisen stå i veien for bred bruk av Tablet PC.

Joseph Reger i Fujitsu Siemens. <i>Foto:  Fujitsu Siemens</i>
Joseph Reger i Fujitsu Siemens. Foto:  Fujitsu Siemens

- I første omgang regner vi med at en Tablet PC vil koste omtrent det dobbelte av en vanlig bærbar PC med tilsvarende ytelse. Det innebærer at markedsføringen må rettes mot grupper der håndskrifthåndteringen gir spesiell gevinst. Vi ser for oss miljøer innen helse, markedsføring og vedlikehold.

Reger er enig med Seierstad i at det bare er et spørsmål om tid før Microsoft får til norsk skriftgjenkjenning.

I motsetning til Acer, satser ikke Fujitsu Siemens på noen kombimodell med innebygget tastatur.

- Det skyldes først og fremst ønsket om å gjøre vår Tablet PC til en ekstremt bærbar innretning. Acer-modellen er tung, langt tyngre enn vanlige bærbare med tilsvarende areal. Dessuten mener vi at vendbar skjerm gjør apparatet mindre robust. Vår Tablet PC henvender seg til dem som virkelig vil ha nytte av den. Vi kommer heller til å tilby spesialmodeller egnet til bruk i røffe miljøer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.