SANKSJONER

Taiwan forbyr salg av CPU-er raskere enn 25 MHz til Russland

Samtidig innfører USA og Europa tiltak for å sikre tilgangen til taiwansk teknologi.

Man skal tilbake til tidlig 1990-tall for finne helt nye PC-prosessorer klokket så lavt som 25 MHz.
Man skal tilbake til tidlig 1990-tall for finne helt nye PC-prosessorer klokket så lavt som 25 MHz. Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intel_i486_sx_25mhz_2007_03_27b.jpg">Wikimedia/Henry Mühlpfordt</a> (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2022 - 16:00

Fram til nå har det i stor grad vært vestlige land som har innført økonomiske sanksjoner mot Russland og til dels også Belarus. I tillegg er det mange enkeltselskaper som delvis på eget initiativ har sluttet å handle med Russland. 

Denne uken opplyste Digitimes Asia at det taiwanske departementet for økonomiske anliggender har utgitt en liste over høyteknologiske produkter det er forbudt å eksportere fra landet og til Russland og Belarus. Dette er ikke uten betydning, siden flere av verdens største brikkeprodusenter er nettopp taiwanske.

Det er likevel litt uklart hvor nytt dette er, siden dokumentet med listen ble omtalt i en pressemelding fra departementet allerede i april. Det kan dog ha blitt oppdatert siden den gang.

Alt av moderne prosessorer og mikrobrikker

Berørt er mikroprosessorer og andre halvlederprodukter dersom de enten:

  • kan levere en flyttallsytelse på mer enn 5 gigaflops (5 milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet) og har en aritmetisk logikkenhet (ALU) med en bredde på 32 bit eller mer
  • har en klokkehastighet som overgår 25 megahertz
  • har mer enn én instruksjons- eller databuss
  • har en seriell kommunikasjonsport som kan levere direkte, ekstern tilkobling mellom parallelle mikrokretser med en datarate på minst 2,5 megabyte per sekund
  • har mer enn 144 pinner
  • har en «basic gate propagation»-forsinkelse på under 0,4 nanosekunder.

I tillegg har de taiwanske myndighetene innført et forbud mot eksport av fotooptisk og røntgenbasert utstyr for brikkeproduksjon. Også rasterelektronmikroskoper designet for automatisert inspeksjon av mønstrene i halvlederenheter er berørt av forbudet.  

Russlands krigføring i Ukraina er ikke den eneste konflikten som opptar myndighetene i Taiwan. Forholdet til Kina har blitt forverret i det siste, og ifølge The Register bekymrer dette myndighetene i både USA og EU, ikke minst fordi Taiwan er en så viktig leverandør av mikrobrikker. 

70 prosent

USAs handelsminister Gina Raimondo tvitret i forrige uke 70 prosent av mikrobrikkene USA kjøper, stammer fra Taiwan.

Ifølge The Register har dette blant annet ledet til nye samtaler og initiativer mellom Taiwan og USA og mellom Taiwan og EU. I alle fall i initiativet som involverer USA, nevnes det blant annet samarbeid om metoder for å møte potensiell skade fra handelspartnere som tar i bruk policyer og praksiser som ikke er markedsmessige og som kan være til skade for livsgrunnlaget til befolkningen, i tillegg til virksomheter og ansatte, i Taiwan og USA.

The Register mener dette minner mye om en referanse til Kina, som allerede før samtalene fant sted, skal ha advart USA mot all samhandling med Taiwan.

Norge er for trege til å utvikle og ta i bruk kunstig intelligens, skriver Jan Moberg. Bildet viser Figure 01. Det amerikanske selskapet bak jobber med å lage den første generelle humanoide roboten for hjemmebruk.
Les også

Norge er en sinke innen kunstig intelligens

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.