MASKINVARE

Taiwan gleder seg over avtale om databrikke-produksjon i USA

Taiwans president Tsai Ing-wen hyller planer om å samarbeide med USA om produksjon av databrikker, såkalte «demokrati-brikker». 

Taiwans president Tsai Ing-wen hyller samarbeidet med USA om å bygge databrikker på en TSMC-fabrikk i Arizona.
Taiwans president Tsai Ing-wen hyller samarbeidet med USA om å bygge databrikker på en TSMC-fabrikk i Arizona. Foto: Taiwans presidentskap via AP / NTB
1. sep. 2022 - 07:49

Utsagnet kom etter å ha møtt Arizona-guvernør Doug Ducey i Taipei torsdag, det siste i en etter hvert lang rekke besøk fra amerikanske delegasjoner til den selvstyrte øya.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), verdens ledende produsent av databrikker, er i gang med å bygge en fabrikk i Arizona. Prislappen er 12 milliarder dollar, 120 milliarder kroner.

Besøkene fra amerikanerne har blitt møtt med skarpe reaksjoner i Kina, som anser øya som sitt territorium og har sverget å ta kontroll over den. Beijing motsetter seg all offisiell kontakt mellom Taiwan og andre land.

– I møte med autoritær ekspansjonisme og utfordringene i tida etter pandemien ønsker Taiwan å styrke samarbeidet med USA i databrikkeindustrien og andre høyteknologiske industrier. Da kan vi bygge sikrere og mer fleksible forsyningskjeder og forsyne demokratiske partnere med «demokrati-brikker», sa Tsai.

Hun uttrykte også takknemlighet for at taiwanske piloter lenge har fått trene med F-16-fly i Arizona.

– Arizona står med Taiwan, og vi ser fram til å bygge videre på de mange mulighetene som ligger foran oss, sa Ducey.

TSMC-fabrikken i delstaten skal etter planen begynne produksjon i første kvartal av 2024.

Selskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) har en særstilling i markedet for de mest avanserte databrikkene.
Les også

Bloomberg: Tek-selskaper kan skru av utstyr hvis Kina invaderer Taiwan

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.