Taiwan-jordskjelv rammer PC-bransjen

Det kraftige jordskjelvet som rammet Taiwan i går kan føre til en mangel på bærbare datamaskiner, hovedkort eller andre PC-komponter.

Det kraftige jordskjelvet som rammet Taiwan i går kan føre til en mangel på bærbare datamaskiner, hovedkort eller andre PC-komponter.

Jordskjelvet som rammet Taiwan i natt norsk tid kan bre seg utover i databransjen. For selv om Taiwan er en liten øy, er landet en tungvekter i databransjen. Gårsdagens kraftige jordskjelv kan derfor komme til å føre til forsinkede leveranser og økte priser på en rekke type utstyr.

Det fulle omfanget og i hvilken grad den taiwanske industrien er rammet er fremdeles ukjent, men skadene er betydelige etter det kraftigste skjelvet i dette tiåret. Med en styrke på 7,6 på Richters skala har man allerede gravd frem 1100 døde, melder CNN. Senter for jordskjelvet var 150 sydvest for hovedstaden Taipei.

I dag bygger ikke Taiwan så mange ferdige PC-er som tidligere på 90-tallet, men har blitt desto sterkere på andre felter. Både Compaq, IBM, Dell og HP produserer de aller fleste av sine bærbare maskiner på Taiwan. I tillegg produseres 80 prosent av alle hovedkort til verdens PC-er på øya og en stor andel av de kritiske minnebrikkene.

- Vi holder på å sjekke opp med Taiwan akkurat nå, forteller Geir Havnelid, sjef for Cinet PC i Getronics Norge da digi.no ringte tirsdag formiddag. - Vi har en del lager, så på kort sikt er vi sikret, men det er klart vi er nervøse for hva som vil skje på sikt, sier Havnelid, som trøster seg med at databransjen i Taiwan tidligere har vist seg å være svært fleksible og raske til å snu seg rundt.

Den amerikanske nyhetstjenesten Techweb forteller at foreløpige rapporter tilsier at de store minneprodusentene på øya stort sett slapp fra jordskjelvet uskadet, selv om strømmen gikk i noen timer. I følge Techweb vil trolig de raskt svingende minnebrikke-prisene gjøre et kraftig hopp på kort sikt.

Til toppen