Taiwan vil ha åpen kildekode i offentlig sektor

Ved å kutte ut Microsoft og satse på åpen kildekode i offentlig sektor, forventer Taiwan å spare 60 millioner euro i året.

Ifølge Taiwan-avisa Taipei Times utreder øyrikets regjering et "åpen kildekode-prosjekt" for kontorer i offentlig sektor. Offentlig støttet utvikling skal bringe fram applikasjoner som også skal gjøres tilgjengelig for privat sektor. Besparelsene i offentlig sektor anslås til to milliarder taiwandollar i året (over 60 millioner euro), mens privatsektor kan spare fem ganger så mye, sammenliknet med det tilsvarende systemer ville kostet i lisenser fra Microsoft.

Avisa skriver at IT-komiteen i nasjonalforsamlingen organiserte et møte i går med representanter for nøkkelorganisasjoner innen offentlig og privat IT. Parlamentarikerne var misfornøyde med at regjeringen ikke har reagert på Microsofts monopol innen kontorapplikasjoner på det taiwanske markedet, og med at offentlig støtte til egen programvareutvikling i år har vært mindre enn 60 millioner taiwandollar (1,9 millioner euro).

Offentlig statistikk viser at med 1,23 millioner PC-er i offentlig sektor, kan lisensutgiftene til Microsoft beløpe seg til minst 10 milliarder taiwandollar (over 300 millioner euro).

Åpen kildekodeprosjektet skal iverksettes neste år, med en tidsramme til ut 2005. Størrelsen på bevilgningen er ikke kjent. Prosjektet overlapper et storstilt prosjekt for online døgnåpen offentlig forvaltning, kalt e-Taiwan Project, som skal ferdigstilles innen 2007 og som allerede har mottatt en bevilgning på 36,63 millioner taiwandollar (1,15 milliarder euro). I Taipei Times-artikkelen om e-Taiwan Project står det ingenting om hva slags plattform dette prosjektet skal bygges på.

Åpen kildekodeavleggeren OpenOffice.org av Suns StarOffice er tilgjengelig i to versjoner for kinesisk, og kan være et enkelt utgangspunkt for en særegen taiwansk kontorsuite i åpen kildekode.

Nylig har Tyskland inngått en avtale med IBM, som langt på vei innebærer at Linux på serversiden vil langt på vei ta over for Windows i offentlig sektor.

Les også:

Til toppen