BEDRIFTSTEKNOLOGI

Taiwanske forskere med rekordsmått minne

Kan føre til mye lettere og billigere datamaskiner og mobiltelefoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. des. 2009 - 09:47

Det statlige, taiwanske Nano Device Laboratories (NDL) kunngjorde denne uken at ser det har utviklet verden første fungerende SRAM-celle (Static Random Access Memory) med med 16 nanometers prosessteknologi. Minnecellen skal måle 0,039 kvadratmikrometer.

De fleste av dagens databrikker lages med 32 eller 45 nanometers teknologier, mens 22 og 28 nanometers teknologi fortsatt er under utvikling hos blant annet Intel og IBM.

Ifølge NDL vil 16 nm-teknologien på sikt kunne bety betydelig reduksjon av størrelsen på hovedkort og andre kretskort i bltant datamaskiner og mobiltelefoner. Dette vil igjen kunne føre til mindre og lettere enheter enn det som er mulig i dag. Samtidig skal brikker basert på den nye prosessteknologien ha lavere strømforbruk enn dagens tilsvarende brikker.

Til AFP sier laboratoriesjef Yang Fu-liang at 16 nanometer pleide å bli sett på som endelige grensen, men i pressemeldingen fra NDL oppgis det at teknikker som har blitt brukt for å lage minnecellen, en «maske- og fotoresist-fri nanoinjiserings-litografiteknikk», også vil kunne fungere med størrelser ned mot 5 nanometer.

Ifølge Digitimes ønsker NDL nå å inngå en allianse med selskapets ledende halvlederprodusenter for å videreutvikle teknologien. På listen over ønskede samarbeidspartnere står Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), United Microelectronics Corporation (UMC) og Macronix International Company (MXIC).

SRAM-celle laget med 16 nm prosessteknologi. Innenfor den hvite rammen er det seks transistorer. Størrelsen på enheter gjør at det vil være plass til 15 milliarder transistorer i en kvadratcentimeter-stor brikke, omtrent ti ganger så mye som med 45 nm-teknologien som ofte brukes i dag. Samtidig ventes halvert strømforbruk.
SRAM-celle laget med 16 nm prosessteknologi. Innenfor den hvite rammen er det seks transistorer. Størrelsen på enheter gjør at det vil være plass til 15 milliarder transistorer i en kvadratcentimeter-stor brikke, omtrent ti ganger så mye som med 45 nm-teknologien som ofte brukes i dag. Samtidig ventes halvert strømforbruk. Bilde: NARL Nano Device Laboratories

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.