JUSS OG SAMFUNN

Takk, Dan Børge

- Internett er kommet for å bli, sier ekspedisjonssjef Per-Arne Skogstad i Justisdepartementet. Departementet gratuleres med oppdagelsen og ønskes hjertelig velkommen til virkeligheten. Og alt dette, takket være Dan Børge Akerø...

Øystein Kvistad
8. juni 1998 - 09:15

Det var i søndagens Aftenposten at Justisdepartementet opplyste at det vurderer å si ja til pengespill på Internett fra neste år. Ordrett sitert fra avisen skal ekspedisjonssjef Skogstad ha uttalt at "Dette er en erkjennelse av at Internett er kommet for å bli".

"Saadan stor Allarm var reyset af en Fjert", skrev salige Holberg. Og sant å si hadde det beste for alle parter kanskje vært at departementets uttalelse fikk stå ukommentert. Den sier jo i seg selv så alt for mye om hvorfor ting tar tid i dette landet.

Men siden det som kjent er bedre å finne det man leter etter sent enn aldri, velger jeg å se med blide øyne på departementets oppvåkning.

Og ikke nok med det, som det heter i en herværende fjernsynskanal: Takken for myndighetenes plutselige oppdagelse av nettet skal i sannhetens navn i første rekke rettes til vårens mest utskjelte Internett-gründer og en av drivkreftene bak nevnte fjernsynskanals oppbygging, Dan Børge Akerø. Det er ikke minst takket være Akerøs visjoner rundt pengespill på nettet - det være seg gjennom de mye omtalte samarbeidsplanene med Rikstoto så vel som det fallerte børsspillet til Global Money Games - at departementet er blitt tvunget til å sette seg inn i problematikken og ta stilling til fremtiden for dagens pengespill - om det så gjelder de landsdekkende humanitære organisasjonene eller Norsk Tipping på Hamar.

"Ich führe Euch herrlichen Zeiten entgegen" - Jeg fører dere mot herlige tider, sa keiser Wilhelm II i en tale til brandenburgske landdagsmedlemmer for vel 100 år siden. Det trodde Global Money Games-aksjonærene Dan Børge og kompani skulle gjøre også, men slik gikk det som kjent ikke.

Men - i den byråkratiske voksenopplæringens navn - i dag skal de ha takk for at de prøvde.

---

P.S.

Etter at ovenstående artikkel ble publisert, er jeg blitt påminnet om at den som aller først fikk satt pengespill på Internett på departementets sakskart var Magne Ege Dahl, som allerede i mai 1993 søkte om godkjenning av børsspillene som kunnskapsspill. Ege Dahl hadde vinteren/våren 1996 et opplegg klart klart både når det gjelder web-sider med tre forskjellige spill for 18 land, cgi-script, alle back-office-funksjoner unntatt betalingsløsningen som kortselskapene bebudet skulle komme samme sommer, senere i oktober osv. For lansering på Internett trengte imidlertid Ege Dahl investorer - og da først kom Simon Yuen og senere Dan Børge Akerø inn på eiersiden i Global Money Games. Resten av den historien tør være kjent...

D.S.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.