JUSS OG SAMFUNN

Taktisk Høyre-ja til EUs datalagring

Motivet skal være å presse Arbeiderpartiet til å begrense direktivets skadevirkninger.

30. okt. 2009 - 07:29

Stavanger (NTB): Høyre kan si ja til EUs datalagringsdirektiv og dermed presse Arbeiderpartiet til å legge begrensninger på hvordan lagret informasjon kan brukes, og hvem som kan bruke den.

Uenigheten om datalagringsdirektivet er stor internt i Høyres stortingsgruppe, men partiet lander trolig på et ja, skriver Stavanger Aftenblad.

Partileder Erna Solberg er blitt tolket i retning av at Høyre av hensyn til EØS-avtalens framtid vil stemme ja, selv om partiet er grunnleggende skeptisk til konsekvensene. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner understreker at de ikke har konkludert.

– Det er fortsatt åpent hvor Høyres stortingsgruppe vil lande, sier han som ikke vil flagge sitt eget standpunkt før gruppen har konkludert.

Kriminalitet
Også Bent Høie har gitt uttrykk for stor skepsis til direktivet. Nå sier Høie at om Høyres gruppe lander på et ja, vil han være lojal mot dette.

– Da kan vi bruke vår innflytelse, som Arbeiderpartiets trolig eneste støtteparti i denne saken i Stortinget, til å begrense skadevirkningene i forhold til folk flests personvern.

– Det er ikke likegyldig om vi lagrer info om telefoni og databruk i seks måneder eller om dette lagres i to år, påpeker han.

Arbeiderpartiet er alene om å stå på et tydelig ja-standpunkt.

– Det handler om å forebygge alvorlig kriminalitet, ikke minst barneporno. Redder vi ett barn, er det verdt det, sier Aps parlamentariske leder Helga Pedersen.

Frp sier nei
Partiet som er kjent for sin harde linje mot kriminalitet, Frp, har likevel landet på et klart og tydelig nei til datalagringsdirektivet.

– Hensynet til privatlivets fred er overordnet alle andre gode intensjoner. Det er grunnen til at vårt landsstyre, ikke en, men to ganger, har vedtatt å gå imot direktivet. Stortingsgruppa har også nå konkludert; vi stemmer mot, sier stortingsrepresentant Solveig Horne.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.