Talegjenkjenning brukt i ny søketjeneste

Blinkx har åpnet en tjeneste hvor opptak fra radio og tv er gjort søkbare ved hjelp av teknologier for talegjenkjenning.

Blinkx har åpnet en tjeneste hvor opptak fra radio og tv er gjort søkbare ved hjelp av teknologier for talegjenkjenning.

Blinkx har nylig åpnet betautgaven av en webbasert søketjeneste hvor foreløpig 42.000 timer med med TV- og radioprogrammer fra 20 internasjonale kringskastere, blant annet BBC, ITN, CNN og Sky News, er indeksert og gjort søkbare. Dette inkluderer nyhetsprogrammer, sportbegivenheter og underholdning.

Flere selskaper, blant annet Google og Yahoo, planlegger tjenester som skal gjøre det enklere å finne fram til multimedieinnhold på nettet, men de fleste av disse satser på metadata i form av stikkord.

Blinkx' løsning er derimot basert på talegjenkjenningsteknologier. Det betyr at man ikke bare kan søke etter stikkord og temaer, men faktisk også etter uttalelser tatt vare på i opptakene. Resultatene fra søket skal bringe brukeren direkte til sitatet, slik at brukeren slipper å gå gjennom lange opptak for å finne fram til uttalelsen de søkte etter.

Brukeren kan lagre søk i såkalte "Smart Folders". Dette er spesielle mapper hvor brukeren kan lagre søkeresultater, enten lenker til de relevante opptakene, eller nedlastede utgaver av de samme opptakene. Dette gjør at opptakene også er tilgjengelige når brukeren er frakoblet Internett. Mappene vil oppdateres automatisk med jevne mellomrom hvis det blir indeksert mer innhold som er relevant.

Grunnlaget for tjenesten er avanserte talegjenkjenningsmetoder, basert på som Context Clustering Technology (CCT) og synkroniserintgsteknologier for å analysere og forstå det faktiske innholdet - det vil si de uttalte ordene - i en lyd- eller videofil. Dette skal gjøre det mulig for å tjenesten ikke bare å vite hva som er blitt sagt, men også når det er blitt sagt.

Det kommer ikke fram om teknologien støtter andre språk enn engelsk.

Blinkx TV er tilgjengelig her.

Til toppen