BEDRIFTSTEKNOLOGI

Talende e-post fra bærbar terminal

- NAK ble laget for å vise at det er mulig å få til en lommemaskin med et naturlig talespråk som det primære grensesnittet. Skjermen er bare med som ekstra hjelpemiddel, sa toppsjef Gaston Bastiaens i Lernout & Hauspie da han demonstrerte enheten på CeBIT.

Eirik Rossen
24. feb. 2000 - 15:37

NAK er tidligere demonstrert på en lukket messe i USA - og beskrevet tidligere på digi.no, se artikkelen "L&H med talestyrt bærbar trådløs Internett-terminal".

Det dreier seg om en enhet med StrongArm prosessor fra Intel. Operativsystemet er en spesiell miniutgave av Linux, et teknologisk betinget avvik fra selskapets uttalte preferanse for Windows.

- Det er ikke meningen at vi selv skal produsere NAK, sa Bastiaens. - Vi er et programvareselskap. Men vi vil tilby løsningen til interesserte produsenter.

Navnet NAK stammer fra det hawaiiske uttrykket for ekko, "nakuku". Det forklares ved at maskinen håndterer tale og tekst som ekkoer av hverandre.

Lommedatamaskinen NAK fra Lernout & Hauspie. <i>Foto: Lernout & Hauspie Speech Products</i>
Lommedatamaskinen NAK fra Lernout & Hauspie. Foto: Lernout & Hauspie Speech Products

Programvaren i enheten er svært omfattende. I tillegg til talegjenkjenning og talegenerering med et ordforråd på 35.000 ord, kjører den lille bærbare enheten programvare for det Lernout & Hauspie kaller "intelligent content management", det vil si at opplesningen av tekst konsentrerer seg om det som er viktigst i den aktuelle situasjonen.

Den første demonstrasjonen gjelder talende og talestyrt e-post. Kommandoene er "les neste melding", "les hele denne meldingen", "skriv ny melding", "skriv et svar til denne meldingen" og så videre. Den lille skjermen er stor nok til å vise et titalls linjer med tekst. Den er behørig fri for kommando- og menylinjer. Slikt trengs ikke når grensesnittet er naturlig tale.

Opplesningen går med den samme korrekte intonasjonen som preger selskapets øvrige løsninger. Intonasjon er også noe programvaren oppfatter når du dikterer. Det er derfor den ikke skriver ordene "nytt avsnitt" men i stedet følger kommandoen som ligger i ordene. Bare i ett tilfelle under hele demonstrasjonen tar systemet feil og skriver en kommando. Det brukes som utgangspunkt til å demonstrere redigeringskommandoene.

Den neste demonstrasjonen gjelder tenkt brukt i en WAP-transaksjon. Den første kommandoen lyder "kjøp en bok", og apparatet "skjønner" at det da er meningen å gå til en bestemt WAP-bokhandel.

Det Lernout & Hauspie får fram, er hvordan språkteknologi utnyttes som et forenklende grensesnitt til stadig mer kompliserte funksjoner. Styring av dagligdagse applikasjoner som Word og PowerPoint på en PC er planke på de språkene systemet håndterer i dag. Demonstrasjonen av den samme funksjonaliteten på en bærbar enhet gir perspektiver i en framtid som ikke synes langt unna. 

- Vi regner med at de første NAK-systemene vil nå markedet i løpet av året, sier Bastiaens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.