Talende nettlos vinner shareware-pris

Web-stedet SharewareJunkies.com har kåret den beste fritt distribuerte programvaren på Internett. Blant de premierte programmene er en nettlos som gjør HTML-tekst om til fortløpende "tale".

Web-stedet SharewareJunkies.com har kåret den beste fritt distribuerte programvaren på Internett. Blant de premierte programmene er en nettlos som gjør HTML-tekst om til fortløpende "tale".

I den stilen som er blitt typisk for alle internasjonale priskåringer, er 1996 Best Software Awards delt ut i en rekke kategorier.

Beste humanitære prestasjon er gitt The Productivity Works i USA for den talende nettlosen pwWebSpeak. Den gir blinde og svaksynte tilgang til det ellers grafikk-orienterte kyberuniverset, ikke bare gjennom tale men også ved å bearbeide web-sidenes visuelle framtoning. I talemodus blir HTML-tekst lest opp på en måte som gjør det enkelt å skille linker fra tekst. Nettlosen vinner hastighet på å se bort fra all grafikk. Blinde og svaksynte får programmet gratis, andre må betale fra 125 USD og oppover.

Årets beste shareware-program og Beste Windows 3.x-program er Hot Dog fra Sausage Software i Australia. Det er et HTML-forfatterverktøy som karakteriseres som brukervennlig og rik på egenskaper, blant annet innebygde hjelpfiler, detaljert opplæring og et intuitivt grensesnitt. En profesjonell utgave av programmet er siden oppgradert til Windows 95. Programmet koster 50 USD. Nedlastingsstørrelse er såvidt over 5 MB.

Utmerkelsen for Spesiell prestasjon går til skjermspareren Hey Macaroni fra amerikanske Rhode Island Soft Systems. Motivet er en animert og tonesatt parodi på den populære dansen macarena. Skjermspareren på 160 KB er gratis. Den ble lastet ned av over en million brukere på to måneder.

Beste Windows 95-program ble Pegasus Mail fra David Harris i New Zealand. Dette er et e-post program for Novell-brukere og for folk med Winsock TCP/IP, som også kan kjøres under Windows NT og Windows 3.x. Pegasus Mail tar 2,34 MB på disken og er gratis. Håndboka koster 35 USD.

Beste Macintosh-program er Malph fra Nitin Ganatra i Boston i USA. Det lar deg opprette en skreddersydd blokk for å lagre ikoner i applikasjoner, slik at du kan veksle mellom applikasjoner uten å gå veien om Process-menyen. Malph er gratis og krever 100 kB. Det kan lastes ned fra ethvert Info-Mac-sted.

Beste OS/2-program er e-post-programmet PMMail fra SouthSide Software, laget spesielt for OS/2. Den skal egne seg spesielt for avanserte brukere. Programmet koster 40 USD og krever fra 2 til 5 MB på disken. Det advares at den uregistrerte utgaven mangler en rekke egenskaper.

Beste DOS-program er det finske TypingMaster som lærer brukeren å skrive "touch". Dette programmet burde lastes av alle – også datafriker – som stadig tror at to pekefingre og en halv tommeltott har noe med effektivitet å gjøre. Prisen er 25 dollar, plassbehovet er 583 kB. Det pekes på at programmet overhodet ikke er gammeldags, selv om det kjøres under DOS.

Til toppen